Zdravlje

URINARNE INFEKCIJE VREBAJU, UPORNE SU DO BESVESTI! Travar Momčilo otkrio koji ČAJEVI pomažu - svako treba da ih ima!

Autor Tamara Veličković

Narodni travar Momčilo Antonijević otkriva šta pomaže kod upornih urinarnih infekcija.

Izvor: RTS/PrintScreen

Pojedini statistički podaci pokazuju da će 50 odsto žena u toku života jednom osetiti urinarnu infekciju, a kod muškaraca taj podatak je samo 15 odsto, rekao je jednom prilikom urolog dr Bogomir Milojević. Infekcije mokraćnih kanala su veoma uporne i umeju da stvore velike probleme. Urinarna infekcija je odgovor organizma na prisustvo bakterija, a narodni travar Momčilo Antonijević otkriva da li biljke mogu da nam pomognu.

Prema njegovim rečima, breza je biljka koju svaku kućna apoteka treba da ima. Mladi list se sakuplja u aprilu ili maju i odličan je za ublažavanje simptoma kod urinarnih infekcija, upala mokraćnih kanala i bešike. "List breze sadrži flavonoide, metil-salicilat, tanine, kompleksnog je sastava. Čaj od breze priprema se na malo drugačiji način. List breze je poželjno kuvati, za razliku od biljaka koje imaju eterična ulja u sebi. Treba biti obazriv sa ovim čajem kod dece do 12 godina i trudnica", istakao je narodni travar za RTS i naveo da je list breze dobro pomešati sa brusnicom i vranilovom travom, pa napraviti čaj za trudnice i malu decu.

Čajevi, tinkture ili kapsule sa suvim ekstraktom mogu da budu od velike pomoći. Njihova značajna prednost je to što bakterije ne mogu postati rezistentne na sastojke etarskih ulja koja su najčešći aktivni princip delovanja antiseptičkih biljaka. To je tako jer su etarska ulja veoma složene smeše organskih jedinjenja.

"Čajno drvo i vranilova trava istovremeno deluju i na bakterije i na gljivice. Ovo je važno, jer kada koristite lekove protiv gljivica, oslobađate prostor za razmnožavanje bakterija i obrnuto, kada koristite dugo antibiotike - pojave se gljivice", rekao je Antonijević. Kako je objasnio, kleka je biljka koja deluje antiseptično i bori se protiv različitih vrsta bakterija. Ima antivirusno delovanje, a preporučuje se kod urinarnih infekcija koje se stalno vraćaju. Poželjno je pojesti po nekoliko bobica kleke tokom dana. Kleku ne treba da upotrebljavaju deca mlađa od 10 godina. Rujevina se koristi za bubrežne bolesti i urinarne infekcije. Posebno dobro deluje na ešerihiju koli. Upornim infekcijama mokraćnih kanala može da pomogne čaj od lista divlje kruške.

Čaj za lečenje ešerihije

"Pošto je ešerihija živa bakterija, potrebno je pomešati 80 grama nevena, 50 grama hajdučke trave, 30 grama kantariona, 30 grama vranilove trave ili origana, 50 grama majčine dušice, 30 grama nane, 30 grama koprive, 50 grama rastavića. Sve bilje se izmeša i na 600 mililitara ključale vode stave se tri supene kašike ovog bilja. Skloni se s vatre, poklopi i posle 30 minuta procedi. Pije se po šolja čaja pre doručka, ručka i spavanja, sladi se s medom. Čaj se pije 21 dan bez prekida", rekao je Ratomir Đajić, travar sa Zlatara koji se više od 60 godina bavi lekovitim biljkama, što je porodična tradicija, piše RTS.

BONUS VIDEO:

(MONDO)