Zdravlje

DA LI SE ZUBI PERU PRE ILI ODMAH POSLE JELA? Zbog bakterija iz usta neke terapije lekara ne deluju na ORGANIZAM

Autor Teodora Boškovski

Da li znate kada se zubi peru - pre ili posle jela?

Izvor: YouTube/Mark Burhenne DDS

Na pitanje kakvo nam je oralno zdravlje najbolje odgovaraju podaci Instituta "Batut". Svega 16,5 odsto građana Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, dok su najmlađi i najredovniji u pranju zuba.

"Oralno zdravlje i loša oralna higijena utiču na sistemsko zdravlje. Bakterije uz usta prolaze kroz moždanu barijeru i mogu da ga oštete. Ukoliko imate dijabetes, a imate i loše oralno zdravlje sasvim je moguće da vam terapija za dijabetes neće reagovati zbog bakterija iz usta", navodi specijalistkinja parodontologije i oralne medicine, dr Nataša Martić.

Prema njenim rečima, zube je dovoljno prati dva puta dnevno. Preporučuje se korišćenje mekih četkica i sredstava za čišćenje prostora između zuba.

"Suprotno uvreženom mišljenju ne treba prati zube odmah posle jela, jer se u tom periodu pokreću prirodni odbrambeni mehanizmi, pljuvačka je bogata mineralima, imuniglobulinima, razvija se puferski sistem koji reguliše kiselu sredinu u ustima. Drugi razlog je zato što je zubna gleđ posle jela mekana i može lakše da se ošteti", ističe Nataša Martić.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/RTS)