Zdravlje

Da vidite bolje nego ikad: Savršen vid za jedan dan uz najsavremeniju LASIK metodu uklanjanja dioptrije

Izvor Promo

Problem sa vidom je jedno od najčešćih stanja, pokazuju podaci SZO. Procenjuje se da se svaka osoba suoči sa ovim problemom bar jednom tokom svog života.

Izvor: Promo

Globalno više od dve milijarde ljudi ima određeni stepen dioptrije koji se tradicionalno koriguje nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva. Međutim, savremene i naprednije metode laserskog uklanjanja dioptrije pružaju trajno i bezbedno rešenje. U sedmoj epizodi serijala MediGroup Preporuka, dr Tatjana Mrđa-Radosavljević, specijalista oftalmologije iz MediGroup Miloš klinike govorila je o takozvanoj „hirurgiji bez noža“, o najsavremenijoj LASIK metodi FEMTO laserom, uslovima koje treba da ispuni pacijent da bi mogao da se operiše, kao i o periodu oporavka.

Lasersko uklanjanje dioptrije – naprednije nego ikad
LASIK je visoko bezbedna i uspešna hirurška metoda za korekciju kratkovidosti (miopije), dalekovidosti (hipermetropije) i astigmatizma, koja se u Miloš klinici ekskluzivno obavlja od 2015. godine, uz primenu visoke tehnologije i najsavremenijih FEMTO sekundnih lasera.

„Femto sekundni laser pravi raslojavanje rožnjače što je osnov LASIK procedure. Ti laseri su razvijeni zbog bezbednosti i sigurnosti, kao zamena za mikronožić. Femto sekundna tehnologija podrazumeva talas infracrvene svetlosti od 1053 nanometara, koji neverovatnom brzinom prođe na dubini od 110 mikrona rožnjače i napravi rez, koji je nekada pravio mikronožić. Ono što je od posebnog značaja je bezbednost procedure, budući da imate kontrolu iz samog aparata”, istakla je dr Tatjana Mrđa-Radosavljević.

Ko su idealni kandidati za lasersko uklanjanje dioptrije?
Dr Tatjana Mrđa-Radosavljević objašnjava da osobe kod kojih se može obaviti laserska operacija moraju biti starije od 18 godina sa stabilnom dioptrijom. Na pregledu se vrši merenje vidne oštrine, uzimanje očnog pritiska, i provera suznog filma kao bitnog elementa da li je neko kandidat. Takođe, procena da li je moguće izvesti lasersku proceduru uklanjanja dioptrije zavisi i od tipa dioptrije.

“Miopija odnosno kratkovidost je problem koji raste s godinama, kako očna jabučica raste. Ranije se povezivala sa intelektualcima koji puno čitaju, a sada imamo jednu epidemiju kratkovidosti i u dečijem uzrastu zbog elektronskih uređaja, telefona, tableta. Osnovno za kratkovide pacijente je da budemo sigurni da se u poslednjih godinu ili godinu i po dana dioptrija nije menjala, što je znak da možemo da planiramo laserski tretman na rožnjači”, navela je dr Mrđa-Radosavljević.

Kod dalekovidih pacijenata situacija je drugačija. Kod njih ne raste dioptrija, već se smanjuje.

“Kandidati za lasersko uklanjanje dioptrije mogu biti upravo oni koji su u dečijem uzrastu nosili naočare sa debelim staklima, ili im je zatvoreno jedno oko flasterima. Kada napune 18 godina, ako je moguće upakovati njihovu visinu plus dioptriju u građu rožnjače, može im se preporučiti laserska operacija”, naglasila je Mrđa-Radosavljević.

Kao treću vrstu dioptrije koju uklanja ovaj laser treba navesti astigmatizam – nepravilnu formu rožnjače, koja je izduženija i jajolika u jednom meridijanu. Takva rožnjača može da se operiše, ali tek u dvadesetim godinama.

Jednostavnost uklanjanja dioptrije LASIK metodom
Operacija se radi u kapljičnoj anesteziji, tako da uspavljivanje pacijenata nije potrebno.

“Nakon kapljične anestezije, mi silikonskim prstenom fiksiramo rožnjaču pacijenta, što je malo neprijatno, jer pritisak napravi zamračivanje slike do potpunog mraka ili sumraka. Zatim rožnjaču povezujemo preko tog prstena sa interfejsom lasera - malim nastavkom koji je vezan za glavu lasera. To omogućava savršenu preciznost. U timu je uvek elektro inženjer koji je operater rada sa laserom, i ne možete da aktivirate laser dok po softveru ne ispunite sve karakteristike”, objasnila je dr Mrđa-Radosvajević.

Femto sekundni laser radi 18 sekundi i velikom brzinom na dubini od 110 mikrona napravi rez.

“Kada se taj postupak završi, pacijentu se vrati svetlost u oko i onda su se stekli uslovi za nastavak operacije. U drugoj fazi operacija se odvija egzajmer laserom koji uklanja dioptriju”, dodala je dr Mrđa-Radosvajević.

Prednosti LASIK metode
Dr Mrđa-Radosavljević kao najveću prednost korišćenja LASIK metode ističe bezbednost procedure i brzinu oporavka. Uz minimalnu nelagodnost sat, dva posle operacije, sa primenom Femto lasera omogućeno je da se vid izbistri i bude savršen istog dana, a već sutradan je dozvoljen povratak svim redovnim aktivnostima. Nakon operacije pacijenti mogu imati prvih sedam dana pojačanu suvoću očiju, pa su veštačke suze obavezan vid terapije.

Tagovi