Zdravlje

ZAŠTO NEKI MUŠKARCI NE PROIZVODE SEMENU TEČNOST? Neplodnost se javlja iz više razloga - ovo su 3 vodeća FAKTORA

Autor Teodora Boškovski

Evo zbog čega se javlja neplodnost kod muškaraca.

Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Globalno, svaka šesta osoba će se suočiti sa izazovima u začeću deteta u nekom trenutku svog života, nedavni je izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Kada je reč o jačem polu, nesposobnost kod muškaraca da proizvode semenu tečnost može da se javi iz više razloga - genetike, godina, zloupotrebe alkohola i droga, kao i životne sredine.

Sada su naučnici rasvetlili šta bi moglo da krene po zlu u procesu stvaranja spe*me, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Science Advances". Eksperimentišući na miševima, istraživači su otkrili da proces mejoze, što je način na koji telo proizvodi haploidne polne ćelije, sadrže jedan niz hromozoma, a ne dva kao obično. Šta se zapravo desilo u procesu istraživanja? Istraživači su koristili su tehniku za uređivanje gena i otkrili su da je jedna mutacija bila dovoljno da izazove neplodnost kod glodara.

Dr  Mihajlo Strelec, načelnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti KBC-a Zagreb upozorio je kako su razlozi za neplodnost brojni te da se beleži porast muške neplodnosti. Istakao je da je u jeku porast muške neplodnosti koja se pripisuje načinu života ili faktorima sredine. To je izloženost hemikalijama, gojaznost ili fizička neaktivnost.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)