Zdravlje

VRHUNAC GRIPA U SRBIJI MOŽEMO DA OČEKUJEMO U OVO VREME! Doktorka otkriva: Manje-više su isti SIMPTOMI - 4 su najčešća

Autor Teodora Boškovski

Evo kada počinje sezona gripa i kakva nas situacija očekuje!

Izvor: MONDO/S.S.

Sezona je prehlada i gripa, a zbog boravka u zatvorenim prostorima, respiratorne infekcije lakše se šire. Sezona gripa svoj vrhunac doseže između decembra i januara, a simptomi su veoma slični prehladni. Čeokanice u domovima zdravlja su pune, a građani ne znaju kako da razlikuju grip od prehlade, ili korone.

Osim od gripa, građani mogu da obole i od drugih virusa kako za N1 navodi dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja.

"Sada se registruju u cirkulaciji rinovirusi, koji izazivaju manje-više iste simptome kao i drugi respiratorni virusi. Slično je i sa respiratornim sincicijanlim virusom i Sars-CoV-2. Kada je reč o simptomima, ona kaže da su to povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i sekrecija iz nosa.

"U Srbiji još uvek nije registrovan prvi slučaj gripa, očekuje se u decembru ili početkom naredne godine", dodaje epidemiološkinja.

Vakcina protiv gripa već je dostupna građanima od 02. oktobra i to u svim domovima zdravlja. Osobama sa hroničnim obolenjima savetuje se vakcinacija, kao i starijima od 65.godina. Epidemiološkinja ističe da je do sada na teritoriji Beograda dato oko 23.000 vakcina. Dostupna je četvorovalentna vakcina, za sada, očekuje se uskoro i Torlakova trovalentna vakcina, kaže ona.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)