Zdravlje

IZGLED OBRVA MOŽE DA UKAŽE NA ODREĐENE BOLESTI! Evo šta znače proređene i tanke - zbog ova 4 stanja OPADAJU

Autor Teodora Boškovski

Evo kako izgled obrva ukazuje na određena zdravstvena stanja!

Izvor: YouTube/Canela Trigueros

Savršeno oblikovane i iscrtane obrve svako voli da ima. Međutim, kada se jave određena zdravstvena stanja to je nemoguće, čak ni šminka ne može da popravi... Prema rečima doktorke Sare Dženkis obrve mogu da budu znak određenih bolesti, od hormonskih pa sve do autoimunih. Evo šta sve mogu da otkriju:

1. Hipotireoza

Proređene obrve, posebno pri vrhovima, mogu da ukažu na hormonsko stanje poznato kao hipotireoza. Koža oko obrva je suva i peruta se. Hipotireoza se događa kada štitna žlezda, koja se nalazi u vratu, ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Psorijaza

Određena stanja kože, poput psorijaze, takođe mogu da se odraze na obrve. Psorijaza se obično pojavljuju na laktovima, kolenima, temenu i donjem delu leđa, ali može se pojaviti i bilo gde drugde na telu.

"Koža oko obrva postaće podignuta, gruba i ljuštiće se, što može utiče na prestanak rasta dlačica", objašnjava dr Sarah.

3. Alopecija

Nedostatak dlaka na obrvama i mrlje mogu da ukažu na alopeciju. Simptomi ove autoimune bolesti mogu da se pojave svuda na telu, uključujući bradu, obrve, uključujući i stidne dlake. Uzrok tome je nepoznat, ali nedostatak gvožđa i stres mogu da izazovu stanje, iako mnogi stručnjaci to osporavaju.

4. Nedostatak vitamina i minerala

"Nedostatak hranljivih materija može da proredi obrve, kosu, nokte i kožu", objašnjava doktorka.

Prema jednoj preglednoj studiji iz 2017. godine, nedostatak masnih kiselina - koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama može da dovde do opadanje dlaka na obrvama. Takođe, manjak cinka, koji se može naći u mesu i plodovima mora, dovodi do gubitka dlaka.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)