Zdravlje

KAKO JE KUBURA NESREĆNIM SLUČAJEM U MLADOSTI DOBIO HEPATITIS? Glumac osećao dosta simptoma, morao i na rigoroznu DIJETU

Autor Teodora Boškovski

Glumac Aleksandar Srećković Kubara otkrio je kako je dobio hepatitis i koji su jasni simptomi.

Izvor: RTS/PrintScreen

Glumac Aleksandar Srećković otvoreno je za RTS ordinaciju govorio o tome kako je u detinjstvu dobio hepatitis, šta je osećao u kritičnim momentima, ali i kako se izlečio. Šta je ono čega treba da se čuvamo kako se ne bismo zarazili hepatitisom B?

Prepričavajući događaj iz detinjstva, glumac je otkrio da je nesrećnim slučajem, u nekoj trinaestoj godini, dakle u sedmom razredu osnovne škole, prilikom revakcinacije, za redovnu vakcinu, zaradio hepatitis B.

"Meni se ta prva vakcina nije primila i morao sam da primim ponovnu dozu, odnosno revakcinu. Prilikom te revakcine se desilo da sam ja zaražen tim hepatitisom B", započeo je on.

Glumac se prisetio da kad je trebao da primi vakcinu, zbog nastale gužve, nisu dezinfikovali iglu (plamenom kako se to nekada radilo) i on je zaražen. Nakon nekih dva meseca dobio je žuticu i pošto nije imao nikakvog krvnog kontakta osim te revakcine, zaključili su da je to uzrok dobijanja hepatitisa B. Simptome koje je imao su bili žutica, bilirubin koji je bio nekoliko puta veći od normalnog nivoa, jetra je bila otečena, imao je mučnine, gubitak snage. Zbog toga je morao da ide na rigoroznu dijetu, da miruje i leži nekih mesec dana.

Na njegov slučaj osvrnuo se prof. dr Dragan Delić, infektolog i hepatolog i istakao da je u pitanju jedna klasična klinička slika.

Izvor: Jarun Ontakrai/Shutterstock.com

"To je jedna klasična klinička slika, manifestne forme akutnog virusnog hepatitisa, mi kažemo ikterična forma, pošto je on požuteo, imao je tamnu mokraću, svetlu stolicu. Može da se javi i svrab kože kod tih bolesnika", objašnjava dr Delić i dodaje da se takva forma javlja kod 40% inficiranih, dok 60% inficiranih nema ništa od ovih simptoma.

"Hepatitis predstavlja zapaljenje jetre i nastaje zbog različitih faktora, kao što su alkohol, gde ako dođe do alkoholnog hepatitisa, smrtnost može biti i do 30%, takođe može doći i do ciroze jetre, pa na kraju i do karcinoma", objašnjava dalje doktor i dodaje da postoje i autoimuni procesi u jetri, kao i akutni i hronični hepatitis, ali i onaj uzrokovan virusima.

Infektolog  kaže da se ovim virusom danas, uglavnom, ljudi zaraze se*sualnim putem, od 100 novozaraženih, 50 se zarazilo tim putem. Kako dalje navodi, u Srbiji od dva do 3% stanovništva nosi taj virus, a da i ne znaju da ga imaju. Po njegovim rečima, hepatitis se može dobiti i putem krvi, preko igle, stomatoloških, hirurških, ginekoloških metoda, onda od tetoviranja, stavljanja pirsinga...Takođe, može se preneti i sa majke na dete, tokom porođaja, kad dete prolazi kroz vaginalni kanal.

Profesor Delić savetuje da se bar jedanput godišnje proveri aktivnost serumskih aminotransferaza (ALT). Važno je proveriti i gama-glutamiltransferazu (GAMA-GT), odnosno enzim koji se određuje za procenu funkcije jetre koji skoči kad postoji oboljenje jetre i neoboriv je dokaz da neko konzumira alkohol. Kada je reč o dodatnoj preventivi, doktor se osvrnuo i na ishranu. Kako kaže, bitno je da postoje tri li pet obroka koji nisu količinski obimni, da ima voća, povrća, ribe, mlečnih proizvoda, naročito je dobar kefir. Takođe, veoma je bitna i lična higijena, pranje ruku, čuvanje hrane, pravilno pranje voća i povrća.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/RTS)