Zdravlje

GLJIVIČNE BUBULJICE NISU ISTO ŠTO I OBIČNE! Opasnije su, ne pomažu svi preparati i javljaju se svuda - evo kako se LEČE

Autor Teodora Boškovski

Sve što treba da znate o gljivičnim aknama- uzroci, simptomi i lečenje!

Izvor: Shutterstock

Dosadne bubuljice čak 95% ljudi doživi pre tridesete godine. U pubertetu su najagresivnije, ali i kasnije mogu da stvaraju problem u zavisnosti koje su vrste i kako se leče. Nažalost, 27% onih koji imaju akne se suočava sa gljivičnim aknama, te je za njih lečenje malo drugačije. 

Sve što treba da znate o gljivičnim aknama

Gljivične akne su stanje kože koje se često pomeša sa običnim aknama. Nažalost, gljivične akne i one "obične" mogu da se pojave u isto vreme. Gljivične akne su uzrokovane gljivicom koja prirodno živi na koži poznata kao malasezija. To je deo prirodnog mikrobioma kože, kažu stručnjaci. Međutim, gljivica može da izazove upalu u folikulima kože, što dovodi do vidljivih mrlja.

Gljivične akne obično svrbe. Druga razlika je u tome što gljivične akne imaju veoma ujednačen izgled. Dešava se često da ne reaguju na uobičajene proizvode za čišćenje lica. Takođe, proizvodi na bazi ulja mogu da uzrokuju "bujanje" akni, jer se time uglavnom hrane. Dakle, znoj, toplota, vlaga i trenje su najčešći uzroci gljivičnih akni.

Izvor: Shutterstock

Vlažno okruženje, lekovi kao što su oralni antibiotici ili osnovna medicinska stanja takođe doprinose pojavi gljivičnih akni. Ali najčešći uzrok je često prekomerna proizvodnja sebuma, posebno u oblastima kao što su čelo, strane nosa, brada i gornji deo leđa i grudi. Stručnjaci preporučuju proizvode na bazi vode, a ne ulja. 

Kako se leče?

Kada je u pitanju nega kože, lekar i stručnjak za negu kože Dejvid Džek preporučuje čišćenje dvaput dnevno i korišćenje visokokvalitetnih sastojaka koji jačaju mikrobiom. Alfa-hidroksi i polihidroksi kiseline (AHA i PHA), bademova i mlečna kiselina i ceramidi ili hijaluronska kiselina su sastojci koji mogu da ublaže gljivične akne. Ipak, najpreporučljivije je potražiti pomoć dermatologa pre upotrebe bilo kakvih proizvoda. I za kraj, nikako ih ne cedite sami!

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)