Zdravlje

KORISTIO SAM TUĐI BRIJAČ I TO JE BIO POČETAK PAKLA! Prvo čirevi po licu, a onda sam se JEDVA IZVUKAO (FOTO, VIDEO)

Autor Tamara Veličković

Lekciju da nikada ne treba koristiti tuđi brijač naučio je na teži način.

Izvor: Tiktok/holterman/Screenshot

Da li ste znali da svako brijanje rezultira sitnim urezima i oštećenjima na koži? Dermatolozi su objasnili da otvori omogućuju bakterijama da uđu, šire se i povećavaju rizik od nastanka infekcija. Bakterije se nalaze na samom žiletu, a ako koristite tuđi brijač, povećavate šanse da dobijete bradavice ili gljivične infekcije. Ukoliko na žiletu koji koristite ima tuđe krvi od prethodne posekotine, to bi moglo da dovede do prenosa virusa koji mogu da budu izuzetno opasni.

Jedan korisnik TikTok-a dobio je infekciju uzrokovanu bakterijom i snimcima objasnio šta se zapravo dogodilo. "Imam ove duboke pustule i čireve na bradi i duž vilice", rekao je 24-godišnji Nik Holterman o infekciji koja je počela nakon što se obrijao brijačem svog cimera. Nekoliko dana kasnije dobio je infekciju gornjih disajnih puteva, dok su mu na bradi izbile kvrge koje su ličile na ujede pauka.

Odmah je otišao kod lekara koji mu je prepisao antibiotike. Lekovi nisu delovali, a stanje je počelo da se pogoršava. Čirevi su narasali, a Nik je ponovo otišao kod doktora. Tada je obavio mnogobrojne testove, od testa na koronu do streptokoka. Svi rezultati bili su negativni.

Potom mu je dijagnostikovan impetigo, veoma zarazna infekcija kože, koja je bila izazvana ili stafilokokom otpornim na antibiotike ili streptokokom otpornim na antibiotike. Ova infekcija može da izazove oštećenje burega, ali i da bude opasna po život ukoliko se ne leči. Nik je dobio kombinaciju dva antibiotika i uspeo je da izleči infekciju.

"Samo želim da podsetim sve da ne dele svoje brijače ili da ne koriste brijače nasumičnih ljudi. Možete dobiti bakteriju otpornu na antibiotike koja jede meso, što je izuzetno bolno i zbog koje stalno curi gnoj", upozorio je Holterman u snimku koji trenutno ima skoro 10 miliona pregleda. Pogledajte:

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)