Zdravlje

BLIŽI NAM SE DAN SA NAJVIŠE SRČANIH UDARA U GODINI! Lekari upozoravaju na PRAZNIČNU TRPEZU, ovo je obavezno posle obroka

Autor Tamara Veličković

U vreme praznika povećava se broj srčanih udara, a lekari otkrivaju na koje načine možemo da se zaštitimo.

Izvor: Shutterstock/Bits And Splits

Američko medicinsko udruženje (AMA) upozorava na dan sa najviše srčanih udara u godini - Božić. Posle njega sledi Nova godina, a doktori ističu da je hladnije vreme jedan od razloga koji povećava rizik. To znači da srce mora više da radi kako bi nam bilo toplo, što povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Osim toga, ovo je doba godine kada je verovatnoća da se zarazimo gripom veća nego inače, što dodatno može da dovede do upala.

Još jedna stvar na koju treba da obratimo pažnju jeste neumerena konzumacija jela i pića. Postoje istraživanja koja su pokazala da ljudi na Božić unose oko 6.000 kalorija, što dodatno opterećuje srce. Lekari navode i da mogući uzrok povećanog broja srčanih udara na Božić može da bude stres, jer praznici i porodična okupljanja nisu za sve srećan prizor.

Kako se zaštititi?

"Teško je odoleti poslasticama, ali pokušavam da grickam više oraha i badema jer su bogati proteinima i zdravim mastima, za koje se pokazalo da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Na svaku čašu alkoholnog pića popijem čašu vode", kaže dr Majkl Mosli koji nakon svakog obilnog obroka ide u brzu šetnju. Kako kaže, to pomaže da deo masnoće i šećera preusmeri u mišiće.

"Smatram da je polako, duboko disanje posebno korisno kada sam budan tokom noći jer me brzo uspava, a to je važno jer je loš san još jedan veliki faktor rizika kada je u pitanju srčani udar", kaže dr Mosli i savetuje da da redovno merite krvni pritisak jer je on glavni uzrok srčanih udara.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)