Zdravlje

DEVOJKU KOJA NE VOLI DA PIJE VODU OPERISALI DVA SATA! Lekari pokazali šta su izvadili iz bubrega, ovo je LEKCIJA za sve!

Autor Tamara Veličković

Patila je od hronične dehidracije zbog konzumacije sokova umesto vode.

Izvor: PR Image Factory/Shutterstock

Svi znamo koliko je voda važna za organizam, ali dnevni unos zavisi od individualnih karakteristika i potreba organizma. Mnogi stručnjaci kažu da je oko 2,5 l tečnosti za žene i oko 3,5 l za muškarce sasvim dovoljno. Koliko opasno može da bude u slučaju kada se voda gotovo uopšte ne unosi u organizam, pokazali su lekari u Tajvanu koji su jednoj devojci morali da uklone više od 300 bubrežnih kamenaca.

Ona ima samo 20 godina, a patila je od hronične dehidracije zbog konzumacije zaslađenih pića. Pila je samo sokove umesto vode, a u bolnicu "Chi Mei" je primljena u decembru 2023. zbog groznice i jakog bola u donjem delu leđa. Ultrazvuk je otkrio stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od pet milimetra do dva centimetra.

Priznala je da je godinama izbegavala vodu, kao i da je unosila samo sokove ili alkohol. Lekari su je operisali dva sata i izvadili oko 300 bubrežnih kamenaca. "Unos vode ključan je za razređivanje minerala u urinu. Ako telu nedostaje vode, minerali u mokraći mogu se lako koncentrisati, povećavajući rizik od stvaranja kamenca", objasnio je dr Lim Chye-yang, hirurg koji je izvodio zahvat.

Prema njegovim rečima, većina populacije ima bubrežne kamence u nekoj fazi života, pri čemu muškarci imaju tri puta veću verovatnoću razvoja bubrežnih kamenaca nego žene. Obično se razvijaju kod osoba od 50 do 60 godina starosti. Bubrežni kamenci ne moraju uvek da se odraze simptomima. Ako je kamenac sitan, može urinom proći kroz urinarni sistem, a da ga ni ne osetite.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)