Zdravlje

"ZATEČENI SMO, NISMO OČEKIVALI OVOLIKI BROJ MLADIH SA INFARKTOM" Kardiolog dr Mitrović upozorava na GREŠKU koju pravimo!

Autor Tamara Veličković

Zašto su odeljenja kardiologije pune mladih pacijenata koji su doživeli infarkt?

Izvor: RTS/PrintScreen

Srpski lekari ne kriju koliko su iznenađeni povećanim brojem kardiovaskularnih bolesti. Odeljenja kardiologije pune mlađi pacijenti koji su doživeli infarkt, a kardiolog dr Predrag Mitrović ističe da je očigledno da se građani ne pridržavaju saveta lekara da vode računa o naglim izlascima iz toplog u hladno.

"Nadali smo se da će broj biti manji. Od početka prošle nedelje smo imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo, a to je da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulisali", rekao je dr Mitrović za RTS.

Doktor napominje da izlazak iz toplog u hladno može da dovede do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, odnosno, infarkta miokarda. Prema njegovim rečima, najugroženija grupa ljudi su hronični bolesnici i hipertoničari. "Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i na varijacije krvnog pritiska", rekao je dr Mitrović.

Pored kardioloških, primetan je i broj pacijenata sa gastroenterološkim problemima. Dr Mitrović je istakao da je reč o posledici "popriličnog opuštanja" kada je hrana u pitanju. "Problemi sa stomakom, sa žučnom kesom, sa pankreasom, sa jetrom. To je nekako i u skladu sa praznicima koji su bili prisutni", naveo je dr Mitrović.

Kako se zaštititi?

Prema savetu dr Mitrovića, bol u bilo kom delu tela je znak da nešto nije u redu. Ne sme da se ignoriše i potrebno je odmah javiti se lekaru. "Treba razmišljati o sebi. Kada je hladno, bolje ostanite kod kuće. Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite u spoljnu sredinu. Što je najvažnije, kada ulazite, nemojte odmah da utrčite u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku", rekao je dr Mitrović za RTS.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)