Zdravlje

ŠTA PRVO TREBA DA URADITE KOD PRELOMA NA SKIJAŠKOJ STAZI: Svi moraju da znaju, jedna GREŠKA dovodi do SRČANOG ZASTOJA!

Autor Tamara Veličković

Da li znate kako da pomognete osobi sa prelomom na skijaškoj stazi? Evo šta prvo treba da uradite!

Izvor: Prva Tv

"Prva pomoć je osmišljena tako da je svima dostupna. Svi misle da treba da budu zdravstveni radnici da bi pružili prvu pomoć, a zapravo svako od nas treba da zna da je pruži", rekla je u emisiji "150 minuta" na Prvoj Bojana Banjević iz Crvenog krsta Srbije. Da li znate šta prvo treba da uradite kod preloma na skijaškoj stazi? Jedna greška može da dovede do srčanog zastoja, istakla je Bojana.

"Ono što je nama akcenat je sopstvena bezbednost. Naša preporuka je da se koristi zaštitna oprema, da se prate uputstva na skijalištima, ali kada se nešto dogodi, prva pomoć ima veliku ulogu dok ne stigne Hitna pomoć. Kada su u pitanju prelomi, to jesu uglavnom zatvorene povrede. Otvoreni prelomi su retki, ne dešavaju se tako često. Za zatvorene povrede preporučujemo mirovanje. Međutim, kada je u pitanju otvoreni prelom, osnovna opasnost je opasnost od infekcija", rekla je Bojana i objasnila kako treba da izgleda prva pomoć u ovoj situaciji:

Izvor: Prva Tv

"Prvo treba postaviti sterilnu gazu. Nećemo je imati u datom momentu, ali možemo da stavimo maramicu ili komad čiste tkanine oko same kosti. Nakon toga postavljamo zavoj oko same kosti kako bismo sprečili dalje krvarenje, ali i fiksirali kako ne bi došlo do daljeg pomeranja jer na taj način možemo da napravimo dosta oštećenja. Najbolje je da imate mali set prve pomoći", savetovala je Bojana.

"Dalje moramo da učinimo taj deo nepokretljivim. Osim što pomeranjem izaziva bol, svako dalje pomeranje može da ošteti meka tkiva koja se tu nalaze. Kada nemate maramu, naša preporuka je da otkopčate jaknu i ubacite ruku. Na taj način ćete obezbediti mirovanje. Zaustavljamo krvarenje, sprečavamo mogućnost nastanka infekcije i postavljamo osobu u mirovanje", objasnila je Bojana.

Kada osoba izgubi svest, prioritet je disanje

"Moramo da budemo svesni prioriteta. Ukoliko je osoba bez svesti, a diše, okrenućemo je na bok. To je jako važno da bismo otvorili disajne puteve, oni nam omogućavaju da budemo u životu. Ukoliko su zatvoreni, u nekom momentu može doći do srčanog zastoja. Međutim, ukoliko osobu okrenete na bok, otvarate joj disajne puteve. Ako je osoba bez svesti i ne diše, tada nije prioritet prelom, već se započinju mere oživljavanja - masaža srca i veštačko disanje", objasnila je Bojana.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)