Zdravlje

POSTKOVID JE I DALJE TU! SRCE I KRVNI SUDOVI SU NA UDARU: Dr Tasić otkriva koji se SIMPTOMI mešaju sa drugim VIRUSIMA

Autor Teodora Boškovski

Kardiolog dr Nebojša Tasić objasnio je kako da ojačamo imuniteta i koji se simptomi javljaju kod postkovida.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Broj prevremenih smrt od srčanih bolesti u porastu je u celom svetu nakon pandemija Kovida-19. Naučnici su utvrdili da postkovid može da bude fatalan za srce. Kardiolog dr Nebojša Tasić gostujući na Prva TV objasnio je na koje simptome treba da obrate pažnju oni koji su preležali koronu.

Istakao je da se trenutno nažalost nalazimo u vreme i epedemije kovida i postkovida.

"Kovid nije završen, ima svoj ‚rep‘ kao i svaka epidemija. To znači da psotoji manji broj slučajeva. Pokazalo se da ovaj virus najviše oštećuje srce i krvne sudove. Šta to znači? Znači pre svega oprez za svakog pacijenta. Ako se jave simptomi poput malaksalosti, zamora, osećaja preskakanja srca, varijacije u krvnom pritisku, bol u grudima, obavezno bi trebalo da se javite lekaru na pregled", objasnio je dr Tasić i podestio na važnost pravovremene dijagnostike.

Osvrnuo se i na trenutno aktivno delovanje više virusa (tridemija) - virus influence, kovid virus, respiratorni sinicijalni virus.

"I dalje postoji uvraženo mišljenje u narodu da 'lečio', ne lečio sedam dana virus, on će proći. Mislim da to nije tako i da ovi novi virusi potencijalno nose više opasnosti za organe, posebno za kardiovaskularni sistem i zato su posebno ugroženi hronični bolesnici", dalje ističe naš kardiolog.

Dodao je da je u zimskim meseci posebno važno da se svako posveti svom zdravlju i svom imunitetom. To može da se postigne zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću. Takođe, izbegavanje kontakata sa potencijalno zaraženim osobama je od ključnog značaja za odbranu imuniteta.

"Ukoliko posle respiratorne infekcije primetite da je vaš organizam drugačiji, da vam krvni pritisak varira, idite kod lekara", savetovao je kardiolog Tasić.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)