Zdravlje

TRIDESETOGODIŠNJACI PLAČU ŠTO STARE! Posao i porodica ih crpe, doktor otkriva koji PROBLEMI sa zdravljem prvo isplivaju

Autor Tamara Veličković

Da li kvalitet života posle tridesete godine zaista opada, otkriva kardiolog.

Izvor: triocean/Shutterstock

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda vam sigurno nisu promakle objave koje prikazuju kako se život menja posle tridesete godine. Ovom temom često se bave influenseri širom sveta, koji otkrivaju kako su "do juče" (u dvadesetim godinama) uživali u životu, dok danas (posle tridesete) ne mogu da se izbore sa hroničnim umorom koji je posledica mnogobrojnih obaveza. Ne kriju koliko im je teško da pronađu balans između privatnog i poslovnog života, dok vreme za sebe polako, ali sigurno gube. Tada se javlja stres, a mnogi se pitaju jedno - da li su najbolje godine zaista iza nas ako smo prešli tridesetu?

Dr Kšištof Pujdak, specijalista interne medeicine i kardiolog, kaže da se ljudi u tridesetim i četrdesetim godinama žale da imaju manje energije nego pre deset godina. "Ne čudi nas što većina profesionalnih sportista završava karijeru između 30. i 35. godine. Postoji jedan razlog, a to je da se posle tridesete godine smanjuje efikasnost organizma. Međutim, možete da usporite ovaj proces. Rešenje je redovna fizička aktivnost", kaže kardiolog i objašnjava koje promene se prvo javljaju posle tridesete.

"Posle 30. godine počinju promene u kardiovaskularnom sistemu, koje se javljaju i posle četrdesete. Krvni sudovi gube elastičnost, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, a srce mora efikasnije da pumpa istu količinu krvi. Zbog toga ne treba zanemariti fizičku aktivnost. Naravno, potrebno je i dovoljno sna, zdrava ishrana i pokušaj da se nosite sa stresom", ističe kardiolog.

Period između 30. i 40. godine je najbolje vreme za brigu o svom zdravlju

"Tridesetogodišnjak ide kod lekara jer ga nešto boli, a ne radi prevencije", napominje dr Katažina Šlezijak-Barglik. "Muškarci dolaze kada ih bole leđa jer su nešto podigli, a žene obično dolaze jer imaju infekciju bešike. Svaki tridesetogodišnjak koji se seća da je jedan od njegovih roditelja imao srčani udar oko 50. godine, lečen je od holesterola ili ima problema sa štitnom žlezdom, trebalo bi da se pregleda", kaže doktorka i upozorava:

"Znanje o bolestima u užoj porodici je osnova za obavljanje preventivnih pregleda. U ovom uzrastu, dovoljno je to učiniti jednom u pet godina", ističe doktorka. Tridesetogodišnjaci imaju najbolje vreme da promene način života i to treba da iskoriste, ističu doktori. Samo treba da se pridržavaju tri osnovna pravila: zdrava ishrana, unos vode i fizička aktivnost.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)