Zdravlje

KOLIKO JE POTREBNO DA VAS BOLESNA OSOBA ZARAZI? Vreme inkubacije je različito kod PREHLADE, GRIPA i VELIKOG KAŠLJA

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte nakon koliko vremena može neko da vas zarazi. Evo kad se javljaju prvi simptomi i kako da se zaštitite.

Izvor: Shutterstock/Josep Suria

Koliko god se trudili da se ne prehladite, na neke stvari ne možete da utičete. Jednostavno, ljude koji kašlju ili slinave možete da sretnete u javnom gradskom prevozu, u redu u prodavnici, pa čak i na poslu.

Poskovid je i dalje prisutan među nama, posledice pandemije korona virusa su vidne. Pokazalo se da ovaj virus najviše oštećuje srce i krvne sudove, o čemu je pričao i naš kardiolog dr Nebojša Tasić. U kombinaciji sa prehladom i gripom, a kod nas i sa prisustvom velikog kašlja, teško je ostati imun. Međutim, ne šire se sve infekcije istom brzinom.

To zavisi od različitih faktora, uključujući koliko je vaš imuni sistem otporan i perioda inkubacije, odn. koliko je dana je potrebno da se simptomi pojave nakon što vas je neko zarazio virusom. Ali jedan od najvažnijih faktora je stopa reprodukcije patogena (ili R stopa) - mera koliko je neko zarazan i koja se određuje na osnovu prosečnog broja sekundarnih infekcija koje jedna osoba izaziva. Stopa R od 1 znači da će u proseku svaka osoba koja je zaražena zaraziti još jednu osobu. Zanimljivo je da su dve od najzaraznijih bolesti morbile - male boginje (uzrokovane virusom, morbilivirusom) i veliki kašalj (uzrokovane bakterijom Bordetella pertussis), sa najvišim stopama R  od 15-20 i 15-17 . To znači da jedna zaražena osoba može da zarazi do 20 drugih boginjama, a do 17 od velikog kašlja, piše Dejli Mejl.

Britanski stručnjaci otkrili su koliko je vreme prenosa zaraza aktuelnih bolesti potrebno da prođe da bi se druga osoba zarazila. Ali i kako da se zaštitite:

Prehlada i grip

Postoje stotine različitih virusa koji izazivaju prehlade - oko 200, od ​​kojih su polovina rinovirusi ( u prevodu "nosorog" što simboliše nos, a prenose se respiratornim kapljicama). Postoji više od 60 virusa gripa - četiri glavna soja su A, B, C i D. Sezonski grip izazivaju A i B sojevi koji svake godine mutiraju.

  • Rasprostranjenost: R stopa za oba je 1 do 2, ali može da varira.
  • Period inkubacije: 12 sati do tri dana od zaraze bilo kojom vrstom infekcije.
  • Koliko traje? Do 14 dana nakon pojave simptoma, ili čak dan, dva pre. Najzarazniji ste u prva tri dana od početka simptoma, a zatim postepeno sve manje kako se vaš imunološki sistem aktivira.

Veliki kašalj

Uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis, utiče na pluća i disajne puteve, izazivajući kašalj koji može da traje i do deset nedelja.

  • Rasprostranjenost: R stopa je 15 do 17. Bakterije se nalaze u dlačicamaunutar nosa i lako se šire kroz vazduh kijanjem i kašljanjem.
  • Period inkubacije: 5 do 10 dana.
  • Koliko traje? Simptomi slični prehladi počinju nakon perioda inkubacije. Dve nedelje kasnije, oni mogu da se pogoršaju u napade kašlja praćeni hripavim zvukom. Zarazni ste od šest dana nakon što ste se stupili u kontakt sa zaraženom osobom, kada počnu simptomi slični gripu ili prehladi do tri nedelje nakon početka napada kašlja. Možete da imati simptome do deset nedelja. Lečenje uključuje antibiotike.

"Nije uvek očigledno da li neko ima veliki kašalj u ranim fazama. Čini se da to nije ništa drugo do obična prehlada. Glavna razlika je u tome što kod beba može izazvati apneju. U pitanju su pauze u disanju opasne po život. Bebe u Velikoj Britaniji se rutinski vakcinišu protiv velikog kašlja sa osam nedelja i ovo je najbolji način da se dobije zaštita", dodao je Dr Neshat.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)