Zdravlje

"U OVOLIKO SATI SMO NAJVIŠE POD STRESOM!" Dr Đurović otkriva kako da se OPUSTIMO i borimo protiv njega

Autor Teodora Boškovski

Kada osećamo najviše stresa i kako da se izborimo sa njim?

Izvor: Tero Vesalainen/iStockphoto/Youtube/Prva/Screenshot

Stres je jedna od najvećih okidača i uzroka razvijanja različitih zdravstvenih stanja i bolesti. Kada doživimo neku stresnu situaciju, naše telo automatski počinje da se bori. Mozak (hipotalamus) šalje signale i pale se hormoni stresa - adrenalin i kortizol.

Dalje, kao simptomi, javljaju se osećaji razdražljivosti, problemi sa koncetracijom, kod nekih i izražena tuga, dok hronični stres može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Šta je zapravo stres? Doktor Branko Đurović, neurohirurg i klinički neurofiziolog, gostujući na Prva TV detaljnije je objasnio kako da se nosimo sa sve češćim stresom u današnjem, brzom načinu života.

"Stres je jedna ljudska odbrambena reakcija na štetne faktore iz naše okoline. Na taj način organizam pravi proces adaptacije, vraća se na homeostazu - na ravnotežu. Stres delimo na akutni i hronični. Akutni stres nije samo štetan. Javlja se kod polaganja ispita na fakultetu, kod javnog nastupa. Kad nastaje problem? Problem nastaje kad se taj stres stalno ponavlja", objasnio je dr Đurović i dodao da problem nastaje kad se pojavi hronični stres. Istakao je i u kojem delu dana se javlja najviše stresa.

"U jutarnjim časovima koncetracija kortizola je najveća. Na primer između 5 i 7 časova", istakao je dr Đurović i otkrio najbolje rešenje za borbu protiv stresa. Pešačenje u ranim jutarnjim časovima, kao i svaka fizička aktivnost je odlična. Isto tako, ako zbog stresne situacije ubrzano dišete, pokušajte sa tehnikom usporenog disanja. S druge strane, ako duže vremena osećate da ste pod stresom, vreme je da se obratite stručnom licu za pomoć.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)