Zdravlje

U PRETHODNOJ NEDELJI SKORO 20.000 BEOGRAĐANA BOLESNO! Beleži se porast novih slučajeva, doktori savetuju mere PREVENCIJE

Autor Teodora Boškovski

Brojke pokazuju porast novozaraženih.

Izvor: Mondo

Prema izveštajima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a) na teritoriji Beograda tokom prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolela je 19.181 osoba, dok je od oboljenja sličnih gripu (OSG) prijavljeno 896 pacijenata. 

Da je povratak đaka u školske klupe, već po pravilu, doprineo širenju virusa govori i podatak da je najviše obolelih od respiratornih infekcija u školskom uzrastu od 5 do 19 godina, što je 41,1 odsto, sledi radno sposobno stanovništvo od 34,1 odsto i deca do četiri godine - 16,2%. Među školarcima i decom vrtićkog uzrasta se beleži najveći porast novih slučajeva, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu je starosti od 30 do 64 godine (328, što je 36,6 odsto), slede deca i školarci. Tokom prošle nedelje u 122 uzorka je potvrđeno prisustvo virusa gripa i to u 59 briseva A (H3), u 29 - A (H1) i u 34 slučaja virus gripa A netipiziran.

Najefikasnija mera prevencije gripa je vakcinacija i preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se što pre vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara za dve do tri nedelje od dobijanja vakcine. Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Takođe, opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)