Zdravlje

19-ORO DECE PRIMLJENO NA VMA ZBOG TROVANJA ALKOHOLOM! Naša doktorka otkriva koje su posledice i kako REAGOVATI

Autor Teodora Boškovski

Kako da prepoznate trovanje alkoholom i kako da reagujete!?

Izvor: RINA.RS

Sinoć je na VMA primljeno dvanaestoro dece u teškom alkoholisanom stanju, do čak 2,8 promila alkohola u krvi, potvrdio je jutros za RTS doktor Hitne pomoći VMA, primarijus dr Ivan Leković. U pitanju su maloletna lica, što je dodatno zabrinjavajuće, jer su u krvi imali toliku dozu etanola. Najnovija vest je da je još sedmoro dece završilo na VMA zbog trovanja alkoholom. 

Teško pijanstvo nastaje kada u krvi ima od 2.5 do 3.5 promila. Karakteriše ga potpuno odsustvo objektivne procene situacije, češći je gubitak svesti, zapažanja su jako površna i često se potpuno gube, skoro se redovno vide duple slike predmeta, postoji pospanost, sasvim nestabilan hod, muka i povraćanje.

Teško trovanje nastaje sa 3,5 do 4 promila alkohola u krvi. Pored opšte slike trovanja, kod pacijenta nastupa teška psihomotorna oduzetost, češći je gubitak svesti, a nekada dolazi i do kome. Koncentracija veća od četiri promila alkohola u krvi se smatra smrtnim trovanjem, zbog paralize disajnog i kardiovaskularnog centra u mozgu, ranije je objasnila toksikološkinja sa VMA doc. dr Nataše Perković Vukčević.

Izvor: Instagram/moj_beo_grad_/Screenshot

Prošle godine je dr Perković Vukčević za RTS govorila da nije samo prekomerni unos alkohola jedini faktor rizika. Važan je I način na koji se konzumir alkohol, odn. brzina, kao i da li je unet na prazan želudac ili osoba koristi neku dodatnu terapiju.

Posledice trovanja alkoholom

"Akutna intoksikacija alkoholom mlade osobe je urgentno stanje, ali na svu sreću, ne ostavlja dugotrajne posledice, ukoliko nije udruženo sa drugim problemima, kao što su povrede ili traumatizam, posebno saobraćajni traumatizam. Ali akutno pijanstvo samo je važno da se zbrine u prvom aktu. I ono što jeste bitno da ta mlada osoba, kada okruženje primeti da nije u redu i da je reč o akutnom pijanstvu, da ne ostavi takvu osobu samu.

Povraćanje i ležanje, recimo, na leđima je nešto što najviše može da ugrozi pacijenta, zato što popuštaju svi zaštitni refleksi u akutnom pijanstvu. Oni nas štite da ne udahnemo povraćeni sadržaj, kada je reč o težem trovanju, moguće su aspiracije povraćenog sadržaja koje generalno mogu zaista životno da ugroze osobu", naglašava toksikološkinja.

Osobi koja se otrovala alkoholom je neophodna hitna pomoć. Prvo što je važno da se uradi dok pomoć ne stigne, jeste da legne na bok kako se ne bi ugušila prilikom povraćanja.

BONUS VIDEO:

 (RTS/MONDO/T.B.)