Saveti

PASTA NIJE NEZDRAVA, ALI JESTE NAČIN NA KOJI JE JEDETE! Preporučena doza iznosi ovoliko GRAMA, važan je i SOS

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da jedete pastu, a da se ne ugojite!

Izvor: Shutterstock

Ljubitelje paste moglo bi da zabrine preteran unos ovog jela, pogotovo ukoliko su na putu da smršaju. Koja količina paste (ne) goji?

U najnovijoj studiji dijatetičarka Šila Kadogan tvrdi da testenina nije sama po sebi nezdrava - već način na koji je jedete.Preporučena doza testenine je oko 50 grama nekuvane testenine, što je ekvivalentno otprilike jednoj šolji kuvane testenine, savetuje deijatetičarka, prenosi The New York Post.

Jedna porcija sadrži oko 200 kalorija, što je 40 grama ugljenih hidrata, 6 grama proteina i do dva grama vlakana. Pošto se testenina uglavnom sastoji od ugljenih hidrata, ljudi na nju gledaju kao na "prazne kalorije, ali ugljeni hidrati su poželjni izvor energije za ljudsko telo, napisala je Kadogan.

Takođe, testenina od celog zrna sadrži više vlakana i proteina, dve stvari koje će vas duže držati sitim i smanjiti verovatnoću prejedanja, samim tim i gojenja. Za razliku od pre, danas postoji veliki izbor testenina sa visokim sadržajem vlakana, kao što je na primer pšenična testenina, paste napravljene od edamame ili crnog pasulje.

Imajte u vidu da ćete povećati unos kalorija, ne nužno i samo putem paste, već soseva, mesa i sireva koji idu uz nju. Zato, dijatetičarka predlaže da napravite testeninu sa povrćem koji omogućavaju bogat izvor vlakana.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)