Zdravlje

"BAKA JE IMALA 21 GODINU KANCER, A DEDA JE KRIO OD NJE!" Rak se proširio, odbijala HEMIOTERAPIJE, a živela do 91.

Autor Teodora Boškovski

Jedna baka živela je sa terminalnim rakom dojke 21 godinu, a njen muž sve vreme to uspešno sakrivao od nje.

Izvor: Jacob Lund/Shutterstock

Rouzi Gemp, iz Edgvarea u severnom Londonu, umrla je u 91. godini u aprilu 2021, više od dve decenije nakon što je njen lekar rekao Melvinu Gempu, njenom mužu, da će je rak dojke dokrajčiti. Gospodin Gemp, koji sada ima 95 godina, nije joj preneo vest i umesto toga je istraživao eksperimentalno lečenje koristeći sada dokazani lek za lečenje raka koji joj je na kraju spasao život.

"Mislim da sam uradio pravu stvar. Ne znam da li moja deca misle da sam u pravu, ali svima sam uštedeo mnogo muke. Ona je imala toliko patnje oko sebe sa svojim sestrama i mislim da je to bila ispravna odluka",  rekao je za MailOnline, prenosi Gardijan.

Rak se proširio na limfne čvorove

Baki, inače daktilografkinji po struci, u novembru 1999. godine dijagnostikovan je rak dojke nakon što je pronašla kvržicu ispod desnog pazuha. Imala je uspešnu operaciju kvržice, ali su lekari otkrili da se rak proširio na njene limfne čvorove i pozvali su je na fiksni telefon da joj preporuče palijativno zbrinjavanje.

"Nisam mogao da verujem šta čujem", rekao je gospodin Gamp dok se prisećao da je podigao slušalicu. "Bila je to smrtna presuda. Skoro sam se srušio".

Kada je njegova žena pitala ko je zvao, on je priznao da je to bio hirurg, ali joj je rekao da još nisu stigli rezultati. Gospođa Gemp, čije su četiri sestre umrle od raka, na kraju je podvrgnuta operaciji uklanjanja zahvaćenih limfnih čvorova, a zatim joj je ponuđena radioterapija i hemoterapija. Ali nesvesna da je njen rak u terminalnoj fazi, odbila je hemoterapiju jer nije želela da izgubi kosu pre bar micve svog unuka (jevrejski praznik).

Zabrinuti gospodin Gemp je tada počeo da istražuje eksperimentalna ispitivanja lekova i pronašao jedan za hormonsku terapiju, za koji je od tada dokazano da smanjuje rizik od razvoja i povratka raka dojke. Lek, koji je sada označen kao Arimidek, sada je dostupan u NHS-u (Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije) i gospođa Gemp ga je uzimala do kraja života.

Doživela je 91. godinu

"Jedini problem je bio taj što nisam znao koliko će lek da deluje? Nedelju, mesec, godinu? Da li je to bio lek ili samo za kratkotrajno odlaganje? Svaki dan nakon početka novih tableta bila je prepreka", rekao je njen muž.

Na veliku sreću, gospođa Gemp doživela je 91. godinu i proslavila 67. godišnjicu braka pre nego što je umrla od otkazivanja bubrega pre tri godine. Na kraju je deka prizano porodici da je krio terminalnu bolest sa kojom se baka susrela. Oli Gamp, njihov unuk, smatrao je da ono što je deka uradio (iako je bilo neverovatno rizično), govorilo o neverovatnoj ljubavi koju je gajio prema njoj. 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)