Zdravlje

SVI PRAVE ISTU GREŠKU KAD IM CURI NOS! Doktor otkriva da samo POGORŠAVATE simptome, može da se završi loše

Autor Tamara Veličković

Doktor Vladimir Zajcev upozorio je na najčešću grešku koju skoro svi pravimo kad nam curi nos.

Izvor: Shutterstock/franz12

Curenje iz nosa je osnovni simptom mnogih bolesti. Većina ljudi ga ublažava raznoraznim metodama za koje veruje da će im pomoći, ali poznati ruski otorinolaringolog Vladimir Zajcev upozorava na najčešću grešku. Istakao je da ona može da dovede do pogoršanja postojećeg stanja, a reč je o upotrebi kapi.

Suprotno popularnom verovanju, kapi ne leče curenje iz nosa ili zapušenost, već samo ublažavaju simptome. Pored toga, kada se koriste u velikoj meri, mogu da izazovu zavisnost. Pokušaj češćeg ispiranja nosa takođe nije vredan, ističe doktor. U nekim slučajevima, postupak čak može da bude štetan, naročito ako je sluznica nosa već suva. Takođe treba izbegavati upotrebu spreja.

Ipak, glavna stvar koju ne treba da radite jeste da sami pređete na prirodnu medicinu. U ovom slučaju, rizik od pravljenja štete sopstvenom zdravlju značajno će se povećati. Mnogo bolje rešenje je konsultacija sa specijalistom, istakao je lekar. Ukoliko koristite sprej za nos u predviđenoj dozi, podsetimo se pravilnog korišćenja.

Kada želite da stavite sprej u nos, potrebno je da glavu nagnete prema napred, tako da je nos okrenut prema nožnim prstima. Ne postavljajte ga pravo nagore ili u sredinu. Sve što treba da uradite, jeste da rasprskivač postavite prema uhu, na istoj strani. Na primer, ako je u levoj nozdrvi, treba da usmerite rasprskivač prema levom uhu. Poprskajte obe nozdrve jednom, a potom ponovite. Umesto da "usisavate" sprej kroz nos, normalno dišite i pomerajte glavu napred-nazad kako biste spečili da iscuri ili krene niz grlo.

BONUS VIDEO: Sprej za nos za preplanuli ten je opasan trend

(MONDO/T.V.)