Zdravlje

"IZGUBILA SAM VIŠE OD 68 KG, NAJTEŽE JE TEK USLEDILO!" Takmičarka RIJALITI ŠOUA otkrila kako je održala željenu TEŽINU

Autor Teodora Boškovski

Žena koja je uspela da izgubi više od 68 kilograma!

Izvor: Instagram/iamhoffy/Screenshot

Takmičarka u realiti šou "The Biggest Looser" (u kojem je cilj da takmičari sa problematičnom kilažom smršaju) 2019. godine, Megan Hofman je u toku i nakon njega izgubila više od 68 kg i sad održava težinu bez odricanja od hrane i bez napornog vežbanja. Za "Business Insider" otkrila je kako joj je pošlo za rukom.

On je jednostavno uspela da se otarasi viška kilogrmaa i zadrži željenu težinu zahvaljujući zdravim navikama. Hofmanova je rekla da voli treninge snage, često hoda i isprobava nove stvari u treninzima. Otkrila je kako je živela u telu koje je "nije slušalo", te odlazak u teretanu za nju nije bio nikakav problem. Ali, pravi izazov nije bio samo da izgubi težinu, nego i da je dugoročno održi. 

"Faza održavanja težine apsolutno je najteža. Naime, toliko ste radili i celi vaš identitet vezan je uz mršavljenje pa se javlja pitanje: 'Ko sam ja sada?", ispričala je. Megan sada ima 39 godina i kaže da se više ne vodi nikakvim strogim režimom vežbanja ili dijete. Naprotiv, godinama je smanjivala težinu fokusirajući se na svoje emocionalno blagostanje i gradeći zdrav odnos između hrane i kretanja, izbegavajući ekstremne dijete ili preteške treninge.

Istraživanja pokazuju da mnogi, možda i većina, pokušaja mršavljenja ne uspie zato što se kazaljka na vagi polako vraća tokom jeseci ili godina nakon što se stare navike vrate. Ukratko, teže je održati telesnu težinu nego izgubiti višak kilograma. 

Dodala je da se nen pristup hrani temelji na umerenosti, uživanju u hrani, kolačima i drugim slatkim i slanim zalogajima koje voli, posebno u vreme praznika. Ona takođe obožava da jede hranjivu celovitu hranu, umesto prerađene i svakodnevno pazi da unese dovoljno proteina. Takođe, sve to ne bi uspela bez stručnih lica.

O prejedanju

"Volim savetovanje sa terapeutom, mislim da bi svako trebalo da prođe takvo savetovalište. Volim da pričam o tome kroz šta prolazim jer svi imamo slične bolne točke", istakla je ona.

Ti su joj razgovori pomogli da otkrije kako je koristila hranu kao jedan vid borbe sa emocijama, a da toga nije bila svjesna. Naviku prejedanja je "pokupila" iz porodice. Tada je naučila da povezuje hranu s snažnim osećanjima, bilo da se radilo o grickanju dok je tužna ili presrećna.

Kako je joj je vežbanje pomoglo?

"Nema ništa bolje nego vežbati i osećati se snažno. To će vas naterati da se vraćate ježbanju, da ne posustajete", objasnila je Hofamnova i dodala da je u poslednje vreme više posvećena bicikliranju i ne forsira vežbe snage ako nije raspoložena za njih. 

"Volim da dižem tegove, ali u poslednje vreme ne želim da opterećujem sebe koji ću trening odraditi. Zdrav odnos s vežbanjem podrazumijeva slušanje vlastitog tela, isprobavanje novih stvari i pronalaženje načina da se krećete. Probajte, čak i ako mislite da vam se neće svideti. Nikad ne znate što će vam se na kraju dopasti", kaže za kraj, piše 24sata.hr

BONUS VIDEO:

 (24sata.hr/MONDO/T.B.)