AKO TAKO JEDETE SLANINU I PRŠUTU, AUTOMATSKI KREĆE PROMENA! Kardiolog Simić: Mnogi u zabludi, pa dođu sa pritiskom 220

Kako pršuta, slanina i pečenica utiču na naše zdravlje, otkrio je kardiolog dr Dragan Simić.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/YouTube/Alfredo's recipes/PRVA TV

Pršuta, slanina, pečenica su proizvodi kojima ne možemo da odolimo. Nepcu prijaju, ali ne i srcu. Smanjenje soli u ishrani, smanjiće i krvni pritisak, ističu doktori. Na koji način suhomesnati proizvodi utiču na srce i kolike su dnevne količine u ishrani dozvoljene, otkrio je u "Jutru" na Prvoj kardiolog dr Dragan Simić.

"Šest grama soli dnevno je mnogo, a mnogi kažu da je to preporuka. Nama je potrebno od jedan i po do dva grama. Mi imamo podatak da u Srbiji osam od deset ljudi ima veći unos soli nego što je to dozvoljeno. So je potrebna jer ima važne efekte, ali kada je višak u pitanju, to je loše. Ako govorimo o kardiovaskularnom sistemu i srcu, postoji nekoliko značajnih dijagnoza kod kojih vrednost krvnog pritiska direktno zavisi od dnevnog unosa soli", rekao je dr Simić.

"Što jedete slanije, automatski je pritisak veći u toku dana. Takvih pacijenata u Srbiji ima mnogo. Imamo pacijente koji imaju srčanu slabost, gde je jako važan balans. Pored lekova koje ljudi uzimaju za srce, jako je važno da smanje unos soli. Problem je što soli ima u svemu. Čovek treba da bude realan i da shvati da to što još više soli hranu koja je slana, sebi ne pravi dobro", upozorio je kardiolog.

Pršuta, slanina, pečenica

"Suhomesnati proizvodi od industrijskih prerađevina koji imaju dosta aditiva i dosta soli, nisu dobri i ja to ne preporučujem. Ako se radi o pršutama koje su visokog kvaliteta, treba naći nešto što je manje slano, što nema puno tih konzervansa i jesti određenu količinu, ali ne svaki dan", upozorio je dr Simić i osvrnuo se na slaninu:

"Postoji teorija koja kaže da je slanina prirodan proizvod koji nije prerađen i s te strane unošenje manjih količina je manje štetno od unosa ostalih. Ipak, bitno je reći da sve zavisi koliki vam je holesterol i kakvi su vam lipidi. Ako imate hroničan problem, stent i slično, onda vam takva hrana ne treba", rekao je doktor.

"Ako ste umereni, ako je to 10 do 15 grama proteina bez masnoća, nije problem, ali ako svaki dan jedete pršutu koja je jako slana, onda ćete vrlo brzo doći na pregled zbog neregulisanog krvnog pritiska. Ako imate srčanu slabost, možete da imate gušenje, zamor, ne spavate, kašljete. Povećan unos soli vezuje tečnost i na taj način povećavate volumen cirkulišuće tečnosti", objasnio je doktor i dodao:

"Na osnovu toga raste pritisak i kao takav, on povlači niz neželjenih događaja u organizmu. Tada se osećate loše", rekao je doktor i razbio zabludu da se unosom vode sve rešava. "Unos vode neće pomoći. I tada dođe pacijent koji uzima redovno lekove za pritisak, ali je pojeo pršutu, uneo dosta tečnosti, pa imao pritisak 220", objasnio je dr Dragan Simić.

BONUS VIDEO: Kako da slanina bude savršeno hrskava

This browser does not support the video element.

kako da slanina bude savršeno hrskava  TikTok/noflakeysalt

(MONDO/T.V.)