Zdravlje

VAZDUH U SRBIJI PUN ALERGENA, NAJVIŠE IH IMA OVDE! Dr Rašković otkriva 3 načina za lečenje ALERGIJE

Autor Teodora Boškovski

Alergolog dr Sanvila Rašković otkrila je koji se sve simptomi alergije javljaju i kako ih ublažiti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Youtube/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Vazduh u Srbiji je trenutno vrlo visoko zasićen alergenima, posebno u Somboru, Kanjiži i na Banovom Brdu u Beogradu. Visoka je zasićenost u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Čačku, dok je prema podacima aplikacije o polenu, srednja u Vrbasu, Pančevu, Požarevcu, Subotici i na Zelenom vencu u Beogradu, prenosi RTS.

Dešava se unakrsna reakcija 10 polena, a četiri su na svom maksimumu. U pitanju su polen vrbe, jasena, topole i javora, dok se za nekoliko dana očekuje cvetanje breze, takođe jakog lergena. Alergolog doktorka Sanvila Rašković objasnila je koji se simptomi alergije javljaju i kako ublažiti tegobe.

"Alergiju ćemo lako prepoznati. Pacijent kija, ima curenje iz nosa, ima svrab u nosu, zapušenost. Često su tu simptomi očiju, svrab, peckanje, suzenje. Kod alergije nema povišene temeprature i gnojavog iscedka iz nosa. Glavobolja može retko da se pojavi", na početku je objasnila dr Rašković i objasnila kako da ublažimo tegobe.

"Za prvu pomoć pacijent može da nabavi antihestaminik u apoteci. Oni su generalno bezopasni lekovi, oni ne mogu da pokvare neke druge organe. Oni su jedni od najbezbednijih lekova. Prvo pacijenti treba da se jave svom lekaru, a kasnije alergologu", dodala je doktroka.

Kada je reč o terapiji tokom alergije, dr Sanvila Rašković objašnjava da može da se reaguje na tri načina. Prvi, izbegavanje alergena. Drugo, lekovi (antihestaminici). I treće, ispiranje nosa morskom vodom koja jača sluznicu I štite od patogena i alergena.

"I postoje nazalni sprejevi za nos sa malom dozom kortikosteroida koje pacijenti ne bi trebalo da uzimaju na svoju ruku. Oni se uzimaju određeno vreme", istakla je na kraju.

BONUS VIDEO:

 (RTS/MONDO/T.B.)