Zdravlje

SMRŠALA 50 KG ZA 5 MESECI, PA ZAVRŠILA U BOLNICI! "Hitno su me stavili na operacioni sto, napravila sam paklenu grešku"

Autor Tamara Veličković

U rekordnom roku izgubila je 50 kilograma, a onda su usledili zdravstveni problemi.

Izvor: PR Image Factory/Shutterstock

"Matura je bila dobra motivacija da izgubim mnogo kilograma. Nažalost, umesto da smršam normalno, prema preporukama dijetetičara i nutricionista, poslušala sam savete sa interneta. Smršala sam brzo, ali umesto da odem na maturu, hitno sam završila na operacionom stolu", rekla je Gosja iz Poljske za jedan portal, u želji da upozori gojazne osobe da brz gubitak težine može da vas dovede do zapaljenja žučne kese i potrebe za njenim uklanjanjem.

Njeni problemi sa težinom počeli su malo pre nego što je krenula u srednju školu. "Redovno sam trčala, išla u teretanu, igrala odbojku i vozila bicikl. Kada je počela srednja škola, svake nedelje sam imala sve manje slobodnog vremena za fizičke aktivnosti i moja težina je počela da raste", rekla je, dodajući da je njena ishrana uključivala brzu hranu. Pored toga, usledili su i problemi sa hormonima, zbog čega se za tri godine ugojila 50 kilograma.

U maju 2023. shvatila je da se bliži matura i odlučila da joj to bude veliki motiv da se oslobodi bar dela viška kilograma. "Majka me je vodila kod dijetetičara koji mi je prepisao dijetu na nedelju dana, pa za sledeću nedelju, pa opet za sledeću. Bilo je teško, ali imala sam cilj i posle mesec dana sam počela da vidim rezultate. Jako sam se držala pravila. Vratila sam se trčanju, a u septembru su mi roditelji kupili sobni bicikl kako bih mogla da vežbam kod kuće, čak i dok učim", rekla je.

Do septembra 2023, Gosja je izgubila 15 kilograma. Bila je zadovoljna, ali je htela da gubi više i brže. Odlučila je da potraži savet na internetu. Promenila je ishranu. Brojala je kalorije, jela mnogo proteina, malo ugljenih hidrata i masti. Njen jelovnik je bio izuzetno niskokaloričan. Zahvaljujući tome, rezultati su došli još brže.

Umesto na maturi, završila je na operacionom stolu

Odbrojavala je dane do mature, a onda je stigao Božć. Gosja tokom praznika nije odolela bakinim knedlama i drugim poslasticama. "Posle te trpeze, imala sam strašne bolove u stomaku koji nisu prolazili po nekoliko sati, uprkos uzimanju lekova i biljnih čajeva. Na kraju se sve smirilo i vratila sam se svojoj ishrani. U novogodišnjoj noći se ponovila ista priča sa stomakom. Tada sam završila u Hitnoj pomoći, gde sam bila na pregledu i ispostavilo se da imam akutnu upalu žučne kese. Operacija za uklanjanje je bila neophodna", otkrila je.

Mršavljenje je krivo

Nakon operacije usledio je oporavak od nekoliko nedelja, zbog čega Gosja nije mogla da ode na maturu. I da joj je lekar zabranio, ne bi imala snage, istakla je. Doktorka je Gosji objasnila da je njen problem sa žučnom kesom verovatno posledica prebrzog i nezdravog načina mršavljenja. Kako je saznala, niskokalorične dijete sa malo masti narušavaju pražnjenje žučne kese.

Ovo je uzrokovano smanjenim lučenjem holecistokinina. U takvoj situaciji dolazi do produženog zastoja žuči, što rezultira kamenom u žuči. "Posle operacije i nekoliko dana u bolnici, vratila sam se kući. Ležala sam u krevetu nekoliko nedelja. Bila sam na posebnoj dijeti na koju sam morala dugo da se navikavam. Sada se osećam bolje, vraćam snagu i fokusiram se na pripreme za završne ispit", rekla je.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)