Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA KAD NE PERETE POLNI ORGAN SVAKI DAN? Doktor otkriva pravilnu HIGIJENU, posle TOALETA malo ko zna PRAVILO

Autor Teodora Boškovski

Doktor otkriva kako da sprečite infekciju vašeg polnog organa.

Izvor: TikTok/Printscreen/doctorsooj/Shutterstock

Kako biste bili zdravi, osim pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, važno je da i da vodite računa o svojoj higijeni, pogotovo o intimnoj. Doktor Soj (31) iz Velike Britanije skrenuo je pažnju na pravilno vođenje intimne higijene. Dešava se da ljudi neredovno i nepravilno peru svoje polne organe, te na taj način dovode sebe u rizik od različitih bolesti i infekcija, kao što je na primer balanitis.

Deca takođe mogu da osećaju bol prilikom mokrenja, proizvode čudan iscedak, krvare ili čak imaju neprijatan miris. Ali 31-godišnji lekar je napravio video koji objašnjava kako da muškarci svoj "ponos" održavaju čistim.

"Da li ste ikada imali infekciju vašeg polnog organa? To se zove balanitis i uzrokuje da vam glava 'ponosa' bude crvena i bolna", započeo je dr Soj u svom videu.

"Video sam nekoliko slučajeva u poslednjih nekoliko nedelja i samo želim da istaknem važnost dobre higijene muškog polnog organa. Obavezno ga čistite svaki dan blagim sapunom bez mirisa. Ovo se odnosi na ljude i sa i bez kožice. Ako imate kožicu, nežno je povucite i očistite ispod nje kako biste sprečili nakupljanje smegme. Zatim je osušite na vazduhu ili peškirom", nastavio je doktor dalje.

"Ako se vlaga stalno nakuplja ispod kožice, to samo povećava rizik od razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako primetite iritaciju, upalu ili previše smegme, vreme je da posetite svog lekara opšte prakse", objasnio je stručnjak.

Dodaje da sapuni mogu da iritiraju kožu i povećaju rizik od balanitisa. Ako ste pod većim rizikom od infekcija, onda je važno da pravilno osušite polni organ, i posle tuširanja i posle odlaska u toalet.

Pogledajte detaljnije obrazloženje u videu:

 (MONDO/T.B.)