Zdravlje

DA LI GRIP U SRBIJI SLABI? LJUDI SE ŽALE NA ISTE SIMPTOME: Virus se pomešao sa alergijom, potvrđeno 36 slučajeva

Autor Teodora Boškovski

U ovom trenutku je 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih je na teritoriji Beograda.

Izvor: RTS / Printscreen

Prema podacima iz domova zdravlja, ovih dana u ambulantama je više odraslih i dece koji se žale na slične simptome. Dolaskom proleća, respiratorne infekcije su se pomešale sa alergijom, piše RTS.

"U ovom trenutku je 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih je na teritoriji Beograda", rekla je direktorka "Batuta" Verica Jovanović, apelujući na vakcinaciju. Situacija u vezi sa gripom je stabilnija. Kako ističe Jovanović za oko 20 procenata je pao broj inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS, govoreći o morbilama, da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji daje veći broj inficiranih.

"Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih iznosi 30 na teritoriji Beograda", rekla je Jovanovićeva. Prema izveštaju od pre nedelju dana potvrđena su 32 obolela.

Ističe da su u najtežem stanju mlađi od godinu dana. Od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

"Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto", rekla je ona.

Grip i veliki kašalj

Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju. U ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1). Jovanovićeva je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja).

"Očekujemo da se situacija može smirivati, i dalje apelujemo na povećan obuhvat vakcinacijom i naročito na pravovremeno vakcinisannje dece. Treba da radimo na tome da se obuhvat sa 92 odsto poveća na neophodnih 95 odsto", zaključila je Jovanovićeva.

BONUS VIDEO:

 (RTS/MONDO/T.B.)