Sveže spremljene salate mnogi ljudi obožavaju da ukombinuju uz glavno jelo ili jednostavno pojedinačno. Pored klasičnih salata, poput zelene ili kupus salate, danas postoji toliko različitih varijanti i spoj ukusa. Često im se dodaju žitarice i razni prelivi. Ali, da li ste znali da uveče ne bi trebalo da ih konzumirate? Postoji važan razlog za to.
Salate su bogate nutrijentima poput proetina, ugljenih hidrata i vitamina. Odlično deluju na metaboličke procese u organizmu, varenje i kretanje creva. Takođe, mogu da pomognu kod mršavljenja. Međutim, pored svih njenih prednosti, nutricionisti savetuju da salate ne bi trebalo da jedete posle pet sati popodne. Dodaju da naš sistem za varenje i pražnjenje ima prirodan ritam rada, te da kako dan odmiče on usporava, piše Times Now.
Istraživanju pokazuju da je digestivni trakt najaktivniji ujutru i polako usporava do večeri. Sirovu hranu organizam jednostavno teže vari i koristi više energije iz zaliha. Posledice kasnog jedenja salata može da dovede do poteškoća u spavanju, pri čemu ćete da se probudite više umorni. Salate od povrća kao što su krastavac, zelena salata (puterka) i šargarepa sadrže previše vode koja može negativno da se odrazi tokom noći na vaš digestivni sistem.
Kada je najbolje vreme za salatu?
Prema mišljenju američkih stručnjaka salatu je najbolje da gricnete pre "zalaska sunca", ne kasno uveče. Umesto salate, mnogo bolja opcija za kasni obrok jeste voće, jogurt ili male porcije žitarica.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)