Zdravlje

NAŠE TELO IMA NOVI ORGAN KOJI HRANI SVE OSTALE! Dr Đenić otkriva: Njegova oboljenja nekada nemaju SIMPTOME

Autor Teodora Boškovski

Ljudsko telo ima novi organ - aortu! Pogledajte koja je njena uloga, koji su simptomi i kada je vreme za uzbunu.

Izvor: MOndo/Stefan Stojanović/Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Poput srca, pluća, mozga i aorta je dobila status organa. Ona je glavni i najveći krvni sud čoveka. Šta to znači? Docent dr Nemanja Đenić, načelnik klinike za urgentnu internu medicinu VMA, za RTS u emisji "Nazdravlje" istakao je da je krajem februra ove godine u preporukama evropskog i američkog udruženja za torakalnu (grudnu) i kardio-torakalnu hirurgiju, piše da je aorta dobila status posebnog organa.

Zašto je aorta važna?

"Najvažnija stvar je dobro ispitati pacijenta. Pacijenti koji imaju neodređene, nedefinisane bolove u grudima, to je jedan od simptoma koji bi mogao ukazivati na vaskularne bolesti, pre svega na aortu. Druga stvar je dobro uraditi pregled. Ja uvek kažem svojim studentima: 'Dobro pipnite stomak'. Nažalost nekada bolesti aorte idu bez ikakvih prepoznatljivih simptoma, a mogu nekada da budu smrtonosne i nisu retke. Na primer, proširena aorta ili čuvena aneurizma aorte jedna je od čestih patologija u medicini. Nju možemo fizikalnim pregledom naći - napipati proširenje koje pulsira.

Koja je uloga aorte?

Dr Nemanja Đenić ističe da je aorta ključni organ i najveći krvni sud koji hrani sve ostale organe.

"Ona je jako važna jer bilo kakve promena i oboljenja na njoj mogu da dovodu do smrtnog ishoda. Nažalost, vrlo često smrtnost od oboljenja aorte jeste velika", objasnio je dr kardiolog Đenić i osvrnuo se na koje simptome ne treba da ignorišemo u narednom periodu, prilikom promene vremena.

Kako ističe, nikako ne treba da ignorišemo gušenje, glavobolju, bolove u grudima, oticanje nogu... Važno je redovno proveravati krvni prtisak i izvaditi krvnu sliku kako bismo proverili šećer i holesterol. 

BONUS VIDEO:

 (RTS/MONDO/T.B.)