Zdravlje

"IMAM 36 GODINA I NE ZNAM DA DAM URIN ZA URINOKULTURU!" Stručnjak iz laboratorije otkriva kako izgleda PRAVILNA priprema

Autor Tamara Veličković

Da li znate kako izgleda priprema za davanje urina za urinokulturu?

Izvor: YouTube/Julia Curiosity

Urinokultura je standardni dijagnostički test koji se koristi u medicini. Ova procedura omogućava identifikaciju bakterija i drugih patogena prisutnih u urinu, što je ključno za pravilnu dijagnozu i lečenje infekcija urinarnog trakta. Davanje urina za urinokulturu zahteva odgovarajuću higijenu i preciznost da bi se dobili pouzdani rezultati. Nije tajna da mnogi ne znaju kako da daju urin, a ni da vladaju brojne dileme, poput toga da li neki faktori mogu da utiču na rezultate.

Za odgovore na ova pitanja zamolila je jedna Ana. Naglasila je da ima 36 godina i da nikada pre nije morala da radi analizu urinokulture. Objasnila je da već neko vreme oseća bol i peckanje pri mokrenju, zbog čega joj je doktor preporučio da uradi test kako bi isključio infekciju urinarnog trakta. Ana je pitala da li treba da se pripremi na poseban način, postoji li hrana koju mora da izbegava pre davanja urina, utiču li antibiotici na rezultate i sve ono što mnoge zanima. Odgovore je dobila od Aleksandre Filec iz laboratorijske dijagnostike.

Davanje urina za urinokulturu je postupak koji ima dva važna pravila. Pre svega, urin se za testiranje uzima od prve jutarnje mokraće. Drugo, prvo uzimamo uzorak iz jednog urina za urinokulturu, zatim uzorak za ispitivanje sedimenta. Ove testove uvek treba raditi paralelno, jer rezultati urinokulture treba da budu povezani sa opštim testom urina.

Pre početka mokrenja perineum operite toplom vodom. Prvi deo urina ispustite da bi se isprale preostale bakterije iz uretre. Srednji deo urina treba da stavite u bočice za urin i urinokulturu. Potrudite se da posuda za urinokulturu ne dođe u direktan kontakt sa genitalijama, kožom ili predelom prepona, jer to značajno povećava rizik od kontaminacije uzorka.

Dobro zatvorenu ambalažu dostavite odmah u laboratoriju, u roku od najviše nekoliko sati, a do tada je čuvajte u frižideru. Faktor koji ima najveći uticaj na rezultat urinokulture je antibiotska terapija koja je u toku ili je nedavno završena. Ukoliko pacijent ima urođene anomalije urinarnog trakta, prateće bolesti, abnormalne rezultate drugih testova, urinarni kateter, potrebno je dati sve podatke, čak i prilikom predaje uzorka urina na urinokulturu. Oni mogu da promene kliničku sliku.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)