Zdravlje

BOL U DONJEM DELU LEĐA JE NAJVEĆA MUKA SRBA! Fizijatar dr Radović: Pogledajte šta se dešava, pravite veliku grešku

Autor Tamara Veličković

Najčešći problem sa kičmom je bol u donjem delu leđa, a fizijatar dr Žarko Radović detaljno je objasnio šta se tada dešava i šta može da pomogne.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Zašto nastaje i kako se leči okoštavanje kičme? Koji su prvi znaci i da li može da se uspori vežbama, lekovima ili narodnim melemima? Fizijatar dr Žarko Radović otkrio je u "Jutru" na Prvoj da najčešći problem koji muči Srbe jeste bol u donjem delu leđa. Mnogo sedimo, a često lutamo kada je dijagnoza u pitanju. Simptomi takođe mogu da prevare.

"Okoštavanje ili degeneracija kičme obično nastaje posle 25, 30. godine života i češće se javlja zbog profesionalnih deformacija i manjka fizičkih aktivnosti. Spondilotične degenerativne promene su zapravo spondiloza. Spondiloza je propadanje zglobne hrskavice, pa često kažemo da nam nešto pucketa. To 'pucketanje' i 'škljocanje' upućuje na problem, pogotovo ako traje neki vremenski period", rekao je dr Radović i objasnio:

"Imamo akutnu i hroničnu fazu. Akutna traje od pet do sedam dana. Mi u toj akutnoj fazi pijemo sve medikamente kako bismo smirili upalu i bol. Nakon akutne faze, mora da se pređe na fizikalnu terapiju. Uvek savetujemo da se vežba. Fizička aktivnost je preventivna mera za normalno stanje kičmenog stuba i svih ostalih zglobova jer oni generalno trpe veće opterećenje", istakao je fizijatar.

Simptomi

"Samo okoštavanje kičme može da bude lumbalna i cervikalna spondioloza. To je degeneracija. Simptomi su vrlo specifični. Pacijenti se često žale na vratnu spondilozu. Jedno je ono što daje spondiloza, a drugo ono što daje diskus hernija. Kada imate spondilotične degenerativne promene, okoštavanje, javljaju se glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, zujanje u ušima, hroničan umor, anksioznost, neraspoloženje, depresija, nagon za povraćanje, imate osećaj da vam treba veća koncentracija kiseonika i vazduha", rekao je dr Radović i otkrio gde grešimo:

"Pacijent često luta u traženju dijagnoze jer misli da ima problem sa glavom. Pacijent se pošalje na skener, a nije problem u glavi. Masaža može da smanji spazam, a spazam je slabija prokrvljenost nekog mišića. Najbitnije je da prvo vidite koji je problem. Pacijenti često prave grešku i odmah kreću da vežbaju. Tad idete upalom na upalu i to nije dobro", upozorio je doktor.

"Donji deo leđa je najčešći problem kod nas jer dosta sedimo. Donji deo leđa je vrlo specifičan. Imate trnjenje u nogama, osećaj žarenja, pečenja. Simptomi su veoma specifični. Pacijenti kažu da imaju bol u kuku, gluteusu. Gluteus je zapravo upala nerva, išijadikusa. Kuk boli isključivo u preponi. Dakle, važno je da zapamtite da je preponska regija bol u kuku", objasnio je doktor.

"Kažu da imaju učestalo mokrenje i odmah pomisle da imaju problem sa bubrezima. Svi rezultati budu dobri. Lumbalna kičma ima pet pršljenskih tela, pet diskova", objasnio je fizijatar i pokazao kako izgleda problem koji nastaje: "Ovo je kičmeni kanal, on je glavni provodnik svih nerava. Disk koji se nalazi između dva pršljenska tela je armotizer, to je nešto što daje pokretljivost samom kičmenom stubu. On vremenom slabi. Pacijenti kažu da je iscureo. On stvara ispupčenje koje može da bude manje ili veće. To je prva faza diskus hernije", objasnio je doktor i otkrio šta može da pomogne.

"Morate da uradite dijagnostiku, magnetnu rezonancu. Nema čekanja. To je zlatni standard u dijagnostici. Kad imate dijagnozu, počinjete sa fizikalnom terapijom, rehabilitacijom, vežbama. Za periferne zglobove treba da korisite preprarate sa hijaluranskom kiselinom i kolagenom", objasnio je dr Žarko Radović.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)