Zdravlje

"PREHLADA NIJE PROLAZILA DANIMA, TEŠKO SAM GUTALA!" Majka dvoje dece otkriva borbu sa teškom bolešću

Autor Teodora Boškovski

Mama dvoje dece otkriva kako je saznala da ima rak pluća. Oporavak je bio težak, ali uspešan.

Izvor: Printscreen/TikTok/onelunglady

Mama po imenu Ešli Vazalo iz Kalifornije osetila je neobičan bol u grlu i prehladu koja nikako nije prolazila. Osetila je nekoliko simptoma koji su se vremenom pogoršavali. Ustanovljeno joj je da ima rak pluća četrvtog stadijuma. Najviše je šokirala bolest jer nikada nije zapalila cigaretu, a pritom se aktivno bavila fizičkom aktivnošću. Na Tiktok profilu od tada deli svoja iskustva, savete i upozorenja kada je reč o kanceru.

"Osetila sam čudan osećaj u grlu i pucketanje u grudima, a gutanje je postalo teško. Kašalj koji je usledio jednostavno nije nestao", započela je Ešli u obraćanju.

"Nisam mogla ni da se smejem bez napada kašlja. Bila sam iscrpljen, gubila sam težinu i borila se da održim korak sa svoja dva mala sina", nastavila je dalje majka dvoje dece koja je u više navrata posećivala doktore, ali kako je rekla, nisu shvatali ozbiljno njene simptome.

Kaže da nije važila za tipičnog pacijenta sa rakom pluća, jer prema mišljenju, od raka pluća često oboljevaju stariji muškarci koji imaju istoriju pušenja.

"Valjda sam daleko od tog stereotipa, ali znala sam da nešto nije u redu i niko nije hteo da me sasluša. "Nakon što sam uradio sopstveno istraživanje, saznala sam da rak pluća može da utiče na svakoga, bez obzira na njihov način života ili godine", nastavila je dalje.

Nakon par meseci ubeđivanja sa doktorima, odlučili su da joj urade CT skener koji je pokazao četvrti stadijum raka pluća. Borba je tek krenula. Prošle godine uklonjeno joj je desno plućno krilo - pneumonektomija. Operacija je protekla uspešno, ali pred njom je tek usledio dug put oporavka, uključujući imunoterapiju svake tri nedelje tokom dve godine, nakon čega sledi dvogodišnji nadzor tokom naredne tri godine. Nakon godinu dana, Ešli kaže da je njen život potpuno drugačiji, ali i bolji nego što je bio tada. Ona se i dalje bavi fizičkom aktivnošću, vozi biciklu, šeta i trči za decom. Danas može normalno da se smeje bez bolova u grudima. Izbegava zagađen vazduh i radije boravi u prirodu.

Za kraj je podelila nekoliko saveta za sve one koji bi mogli da se susretnu sa nerazumevanjem doktora:

"Kada se osećate kao da vas zdravstveni tim ne čuje, ključno je da se zauzmete za sebe. Dokumentujte sve - počnite tako što ćete voditi detaljan dnevnik svojih simptoma, beležeći kada se javljaju, njihov intenzitet i sve potencijalne okidače.Trebalo bi da tražite i drugu opciju. Ako osećate da su vaše brige odbačene, ne ustručavajte se da tražite od sestre da zakaže pregled kod drugog lekara u okviru iste ordinacije. Ako to nije opcija ili ne pomozite, potražite drugo mišljenje od drugih lekara, idite dalje", rekla je ona.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)