Zdravlje

POPULARNI JUTJUBER OTKRIO DA IMA RAK! "Još uvek sam u šoku": Otkriven je u ranoj fazi

Autor Teodora Boškovski

Popularni jutjuber nakon godišnejg pregleda otkrio da ima rak. Ovo su simptomi!

Izvor: Mondo / Trend Central

Popularni jutjuber, strimer i porfesionalni gejmer Ninja, čije pravo ime glavi Tajler Blevins šokirao je fanove svojom objavom da mu je dijagnosticiran rak.

"Još uvek sam u malom šoku, ali želim da vas obavestim. Pre nekoliko nedelja otišao sam kod dermatologa na godišnji pregled kože/madeža. Bio je madež na dnu mog stopala koji su hteli da uklone samo radi opreza. Ispostavilo se da je melanom, ali su optimistični jer smo ga otkrili u ranoj fazi", započeo je svoju objavu, prenosi hrvatski Index.

"Blizu toga mi se pojavila još jedna tamna mrlja pa su danas napravili biopsiju te i odstranili veće područje oko melanoma s nadom da će pod mikroskopom videti jasne nemelanomske ostatke. Zahvalan sam što imam nadu da se otkrilo rano, ali, molim vas, shvatite ovo kao podsetnik za preglede", dodao je.

Ninjina supruga Džesika Blevins također se oglasila. Otkrila je da najverovatnije ne bi ni zakazali pregled kože da se nisu preselili na Floridu gde ima dosta sunca.

"Verovatno ne bih počela da zakazujem godišnje preglede kože da se nismo preselili na Floridu. Melanom stopala nije povezan sa suncem pa bi ionako bio tamo i možda ga ne bismo našli. Ovde sam da budem jaka za tebe", napisala je ona.

Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz melanocita - ćelija koje proizvode melanin. Obično je uzrok raka izlaganje sunčevom ultraljubičastom zračenju. Međutim, godine, bleda koža, mladeži i nasledna istorija bolesti potencijalni su uzorčnici potencijalnog razvoja melanoma.

U Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u proseku oko 500 ljudi svake godine oboli od melanoma kože. Iskustva lekara pokazuju da se tek petina melanoma u našoj zemlji otkriva u ranom stadijumu. Rana dijagnostika je od ključne važnosti. Problem je što imate delove tela koji su malo sakriveni, poput predela pazuha. Nije svačija koža ista, zavisi od uzrasta. Osobe koje su svetlije pute su u većem riziku, nego tamnoputi, istakao je ranije doktor Predrag Majcan, specijalista dermatovenerologije. 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)