Zdravlje

JOVANA JOKSIMOVIĆ PRVI PUT O OBOLJENJU! Vidi se na koži: "Svako ko uđe kaže..."

Autor Teodora Boškovski

Novinarka Jovana Joksimović prvi put otkrila oboljenje koje ima.

Izvor: K1 televizija/ Printscreen

Naša poznata novinarka i voditeljka jutarnjeg programa na K1 televiziji, Jovana Joksimović, nedavo je  obrađivala temu navodnog postojanja "gena za gojaznost" u svojoj emisiji. Osvrnula se na legendarnu Opru VInfri koja često govori o svom izgledu i težini.

Jovana Joksimović se nadovezala na njenu izjavu i istakal da se i sama suočava sa nečim sličnim. Ona je sa svojim gostima pričala o tome da li to što je Opra tačno ili ipak nije..

"Potpuno je tačno i sjajno, taj deo njene lične izjave, zato što gojaznost spada u one bolesti gde je čovek stigmatizovan, obeležen. Kao kad imate vitiligo, pa svako ko uđe... ", započela je doktorka Jagoda Jorga, nakon čega se odmah nadovezala Jovana Joksimović.

"Jeste. Pa, ja imam vitiligo i svako ko uđe kaže: 'Jao, imaš nešto belo'. Super ste napravili to poređenje, to je tačno", rekla je Jovana, pokazujući na svoje lice.

Izvor: Profimedia/ABACA

Šta je zapravo vitiligo?

Skoro jedan procenat ljudske populacije ima vitiligo - hronično stečeno oboljenje kože koje se još naziva leukodermija. Vitiligo je stanje koje izaziva bele fleke na koži, jer se melanociti, ćelije koje proizvode piglemt kože melanin uništavaju.

Uzrok ovog poremećaja nije poznat, ali većina stručnjaka slaže se da je u pitanju najverovatnije autoimuni poremećaj u kojem imuni sistem (pogrešmo) kao "neprijatelje" identifikuje ćelije sopstvenog organizma, u ovom slučaju melanocite, i uništava ih, čime se zaustavlja i proizvodnja melanina.

Da li je vitiligo bolan?

Vitiligo ne izaziva fizički osećaj neprijatnosti, iako bele fleke povremeno mogu da svrbe. Koža je u tim delovima osetljivija na sunce, pa su potrebne dodatne mere opreza prilikom izlaganja suncu. Zone koje obično pogađa su lice, posebno oko usta i očiju, ruke i zglobovi, predeo pazuha, prepona, genitalija, unutrašnjosti usta.

BONUS VIDEO:

 (K1/MONDO/T.B.)