Zdravlje

MIS PREMINULA NAKON OPERACIJE LICA! Srpski hirurzi otkrivaju šta je najvažnije pre zahvata, komplikacije su moguće

Autor Teodora Boškovski

Srpski hirurzi otkrivaju koliko mogu da budu opasne plastične operacije!

Izvor: Prva TV/Printscreen

Mis Venecuele Vilevis Brito (24) preminula je nakon plastične operacije lica (sužavanje vilice) u bolnici u Karakasu. Nažalost, doživela je zastoj srca i nije se probudila iz anestezije. Postavlja se pitanje koliko zapravo mogu da budu opasne estetske intervenije, a da nismo ni svesni. 

Profesor Marijan Novaković, specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije za Prva TV na samom početku je podsetio na važnost preoperativne pripreme koja podrazumeva razgovor sa pacijentom, psihološka priprema, kao i priprema sa anesteziologom. 

"Komplikacije ovog tipa su moguće u svakodnevnoj praksi, na svu sreću nisu česte. Imali smo različite slučajeve. Ako je sužavala vilicu, onda kad god se dira operativno i traumatski koštano tkivo, uvek su moguće masne embolije koje zapuše najsitnije kapilare unutar plućnog tkiva. Imali smo pacijentkinju koja je nakon operacije u jednoj privatnoj bolnici u Beogradu dobila jako visoku temperaturu, preko 40, morali smo da je smestimo na intezivnu negu na VMA", objasnio je dr Novaković.

Kada je reč o estetskoj proceduri sužavanja vilice u Srbiji, dr Milan Colić specijalista opšte hirurgije ističe da nije u pitanju česta intervencija. Podsetio je da je potrebno voditi računa u kakvim se uslovima radi operacija, kao i ko je radi. Ordinacije i stručnjaci estetske hirurgije moraju da budu sertifikovani.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)