Zdravlje

SVE VIŠE ŽENA IDE NA PODMLAĐIVANJE VA*INE! Razlozi mogu da budu ozbiljni, evo kako izgleda intervencija

Autor Tamara Veličković

Pročitajte kada je potebno podvrgnuti se podmlađivanju ženskog polnog organa i kako izgleda ova ginekološka intervencija.

Izvor: YouTube/Steinberg Urology

Podmlađivanje ženskog polnog organa je ginekološka intervencija koja postaje sve popularnija. Ona ne predstavlja samo estetsko rešenje. Ima mnogo šire značenje, piše Stetoskop. Rejuvenacija va*ine može da se izvrši hirurškim i nehirurškim pristupom. Nehirurški pristup je nova metoda koja pomaže u tretmanu stres inkontinencije urina, suvoće va*ine i bolnih se**ualnih odnosa.

Nehirurško podmlađivanje va*ine

Nehirurškim tretmanom rejuvenacije va*ine se stimuliše sinteza kolagena u podsluzokožnom sloju, čime se ojačavaju zidovi ženskog polnog organa koji daju potporu genitalnim organima.

Prednosti nehirurške metode su:

  • radi se u ambulatnim uslovima
  • nema ograničenja za godine pacijentkinja
  • potpuno je neškodljiva i bezbolna

Potrebno je uraditi dva do tri tretmana radi postizanja potpunog učinka. Drugi tretman se radi mesec dana nakon prvog, a treći tek za šest meseci.

Prednosti rejuvenacije va*ine

Bez obzira na brzinu i tempo života, veliki broj žena želi da poboljša kvalitet života i mogućnost normalne se**ualne aktivnosti u menopauzi. Smanjena koncetracija estrogena tokom menopauze je glavni uzrok značajnih morfoloških i funkcionalnih promena va*inalne mukoze, što za posledicu ima vulvova*inalnu atrofiju i bolne se**ualne odnose zbog suvoće va*ine.

Takođe, vrlo čest problem koji ženi remeti svakodnevno normalno funkcionisanje i narušava kvalitet života je i nemogućnost zadržavanja urina pri najmanjem naporu (stres inkontinencija urina). Međutim, treba napomenuti da ova metoda ne isključuje i druge metode koje se koriste u lečenju stres urinarne inkontinencije.

Spad genitalnih organa žene i sindrom popuštanja va*inalnih zidova predstavlja stanja kada se jedan deo ovih organa (materica i/ili va*inalni zidovi) pomeraju iz svog normalnog položaja prema prema va*inalnom ulazu ili pak spuštaju ispred vulve kada govorimo o descenzusu ili prolapsu genitalnih organa. Glavni etiološki faktori za nastanak ovih promena su insuficijencija muskulofascijalne strukture karličnog dna, kao i slabost potpornog vezivnog aparata materice i viseći trbuh.

Dodatni faktori rizika su:

  • gojaznost
  • težak fizički rad
  • veći broj porođaja
  • krupna deca na rođenju
  • rana menopauza
  • konstitucionalna slabost mišićno fascijalnog omotača

Kandidat za ovu proceduru je svaka žena od 20 do 70 godina koja želi da poboljša uživanje prilikom se**ualnog odnosa i/ili želi da se reši simptoma stresne urinarne inkontinencije.

Postupak rejuvenacije va*ine

Lečenje može da bude konzervativno, što podrazumeva estrogene terapije, različite fizikalne vežbe, elektroterapiju, primenu lasera, ali lečenje može da bude i operativno, pri čemu se prednost uvek daje konzervativnom pristupu. Laserska tehnologija se u ginekologiji koristi od ranih sedamdesetih godina 20. veka. Danas na tržistu postoji CO2 laser i Erbijumski laser. FemiLift je neinvanzivna, nehiruška, bezbolna, intra-va*inalna laserska procedura koja koristi CO2 laser. Bez obzira na vrstu lasera koji se primenju, efekat i rezultati nakon terapije su odlični, a suština je da delovanjem laserskih zraka na meka tkiva va*ine dolazi do duboke remodulacije kolagena, kao i da se stumuliše nova sinteza kolagena.

Vlakna kolagena se, izložena odgovarajućoj temperaturi kontrahuju i skraćuju, a termički efekat na kolagen se ne ograničava samo na period izlaganja laserskim zracima nego se i nastavlja i dalje, remodeliranjem kolagena i neokolagenezom, što dovodi do stvaranja novog kolagena i ukupnog elasticiteta tretiranog tkiva. Time se utiče na zatezanje zidova va*ine i istovremeno se smanjuje njen prečnik. Skraćenje rastegnutog kolagena zateže i podiže prednji zid va*ine, čime se stvara podrška materici i bešici u slučajevima inkontinecije.

Osim zatezanja va*ine, pokazalo se da je ova procedura vrlo efikasna i kod stres inkontinencije urina, smanjenja descenzusa genitalnih organa i tretmana vulvova*inalne atrofije. Postoje posebni protokoli po kojima se radi tretaman i zavise od indikacija, godina pacijentkinje, kao i od izraženih tegoba. Naravno, postoje i posebni upitnici koje treba da popune i lekar i pacijent, a koji se odnose na opšte zdravstveno stanje, prisutne tegobe tj. kliničku sliku pacijentkinje. Isti upitnik se popunjava i pre i nakon tretmana, a vrlo često se fotografijama dokumentuje uspešnost tretmana.

Prednosti laserske metode

Postoje višestruki benefiti od laserske FemiLift rejuvenacije va*ine u odnosu na klasičnu hiruršku metodu. Samo neke od prednosti su:

  • neinvanzivna procedura
  • procedura traje 10-15 minuta
  • koristi CO2 piksel lasersku tehnologiju koja ima dugoročne efekte, mikro ablativne efekte i ima odlične rezultate u tretmanima lica i kože
  • procedura je laka i sigurna
  • rezultati su odmah vidljivi
  • minimalan je proces oporavka

Takođe, potrebno je napomenuti i to da čitava procedura ne mora da se obavlja u bolničkim uslovima.

Dodatni efekti FemiLift tretmana i moguće kontraindikacije

Povećana va*inalna lubrikacija i povećana osetljivost va*ine zbog normalizacije va*inalne flore i pH faktora, što dovodi do više uživanja prilikom se**ualnih odnosa. Ova procedura pomaže kod eliminacija kandide i rešenje problema upornih infekcija urogenitalnog trakta.

Kontraindikacije koje mogu da nastanu prilikom ove procedure jesu:

  • bakterijska ili virusna infekcija
  • oslabljen imuni sistem
  • skleroderma
  • opekotine u predelu koji je tretiran laserom
  • sporo zarastenje rana u predelu koji je tretiran

Laser rejuvenacija va*ine je efikasna, bezbolna, neinvazivna metoda koje daje odllične rezultate u lečenju stres inkontinencije urina, sindoma "opuštene va*ine", kao i rešavanju problema bolnih se**ualnih odnosa pouzrokavanim najčešće vulvo va*inlnom atrofijom.

BONUS VIDEO:

(Stetoskop/MONDO/T.V.)