Zdravlje

PRVI SIMPTOM ARITMIJE SE ODMAH PRIMETI! Dr Vraneš otkriva koliko otkucaja srca ukazuje na nju

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte koji si simptomi aritmije i kako da je sprečite!

Izvor: Shutterstock

Aritmija predstavlja nepravilan rad srca do koga može da dovede više faktora, kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, pojačana funkcija štitaste žlezde, oboljenja srčanog mišića ili zalistaka, upalne bolesti srca-miokarditisi, ožiljak nakon preležanog infarkta, kao i genetske anomalije srca - urođene srčane mane. Sa Vojnomedicinske akademija ističu da na srčane aritmije utiče i način života, stres, gojaznost, uključujući zloupotrebu kofeina, alkohola ili narkotika, nekih lekova... Ipak, kod velikog broja aritmija uzrok ostaje nepoznat.

Većina ljudi doživi povremeno i kratkotrajno bezopasnu aritmiju, koja izaziva subjektivnu kratkotrajnu nelagodnost, neprijatnost i zabrinutost. Najčešći simptomi aritmije su osećaj treperenja u grudima, preskakanje u grudima, osećaj kratkog daha, nedostataka vazduha ili gušenje, bol u grudima različitog karaktera. Mogu da se jave i umor i vrtoglavica, nesvestica. Ponekad poremećaji svesti budu i prvi znak i signal za pravovremeno lečenje i postavljanje prave dijagnoze.

Kako se meri aritmija?

Srčana aritmija predstavlja odstupanje od normalnog srčanog ritma. Srce tada radi suviše sporo (ispod 50 otkucaja u minuti, što se zove bradikardija), previše brzo (više od 100 otkucaja u minuti, što se zove tahikardija) ili nepravilno (ekstrasistolija, tahiaritmija ili bradiaritmija).

Veoma je važno da se na vreme postavi dijagnoza. Šta treba da uradite? Prvo je potrebno otići na pregled kod kardiologa, koji će uraditi EKG nalaz i ultrazvuk srca, na osnovu čega se i postavlja sumnja da se radi o aritmiji. Neophodno je uraditi standardne laboratorijske analize i tražiti uzrok poremećaja srčanog ritma, koji mogu biti različiti, piše dr Danijela Vraneš sa VMA.

Potrebno je proceniti na osnovu HOLTER monitoringa, koji se nosi 24 sata, kao i EKG nalaza o kom tipu aritmije se radi i na osnovu tog nalaza određuje se terapija ili se pacijent upućuje na dalju dijagnostiku kao što je test opterećenja (ergometrija) ili skenerska (MSCT) koronarografija ili invazivna dijagnostika - koronarna angiografija (koronarografija). Kad se postavi dijagnoza i odredi se na osnovu ispitivanja o kom tipu aritmije se radi, tada se i propisuje terapija. Postoje različiti lekovi, antiaritmici, koje propisuje lekar, kardiolog, pa je potrebno dalje praćenje bolesnika, koji treba da odlazi na redovne kontrole kod kardiologa.

Šta ako se ne leče aritmije?

Ukoliko se aritmije ne leče mogu da nastanu komlikacije kao što su tromboza leve pretkomore i šlog, srčana slabost i zastoj srca, naprasna srčana smrt. Mere prevencije su prestanak pušenja, kontrola šećera i masnoća u krvi, redukcija telesne težine i umerena fizička aktivnost, kontrola krvnog pritiska. To su faktori rizika na koje pacijent može da utiče, za razliku od genetike, pola i starosti koje ne može da promeni.

BONUS VIIDEO:

 (VMA/MONDO/T.B.)