Vaskrs

"VELIKA SUBOTA MI PADA NAJTEŽE!" Otac Predrag Popović otkrio šta jede za Uskrs, nikako ne dolazite na selo

Autor Teodora Boškovski

Otac Predrag Popović govorio je o Velikoj suboti i hrani za Uskrs.

Izvor: instagram/otac_predrag_popovic

Oca Predraga Popovića prati dosta ljudi na društvenim mrežama na kojim deli korisne savete svim rpavoslavnim hrišćanima, ali i ostalima. Ovoga puta osvrnuo se na Veliku Subotu, poslednji dan najdužeg i nastrožijeg vaskršnjeg posta. Ističe da upravo Velika subota mnogima pada teško.

Vernici ovaj dan provode u tišini, molitvi i celivajući plaštanicu na Hristovom grobu. Kada je ovaj dan u pitanju mnogi pravoslavci su u nedoumici da li treba postiti na Veliku subotu ili ne. Sveštenici, naime, kažu, da iako subota važi za dan kada se po pravilu ne posti, a za vreme posta rešava se na ulju, na Veliku subotu treba postiti isto kao i na Veliki petak.

"Velika subota pada najteže. Ne jedem ništa par dana, pripremamo se večeras, imamo vaskršnju juttarnju liturgiju u ponoć, zatim jutarnju, a onda posle liturgije dolazimo kući i imamo vaskršnji doručak. Tu su jaja, šunka, pršuta... ", započeo je Otac Predrag.

Na videu snimku pokazao je domaće proizvode koji su plod godišnjeg rada domaćina.

"Sve ovo pravimo na salu, cele godine možeš da hraniš svinju i posle toga kada dođu praznici, ti ne kupuješ ništa u prodavnici, imaš sve. Nemojte da dolazite da živite na selu, ovde nema šta da se vidi, niti jede. Nema ništa... Čoveku ne treba špajz, tu je prodavnica...", ironično je objasnio Otac Predrag i za kraj objasnio kako za Veliku subotu treba da se odupremo porivima koji dolaze od hrane, pogotovo ako taj dan spremate pečenje i hranu za Vaskrs.

Pogledajte detaljnije u videu:

 BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)