Zdravlje

ŠTA KAFA RADI TELU IZ GUTLJAJA U GUTLJAJ? Doktor objasnio, promene u prvih 10 minuta traju i 4 sata kasnije

Autor Tamara Veličković

Doktor otkrio šta se dešava od prvog do poslednjeg gutljaja kafe!

Izvor: YouTube/ABC Australia

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava u telu nakon ispijanja kafe? Omiljeni napitak napravi promene već u prvih 10 minuta, a stručnjaci ističu da one traju i četiri sati kasnije. Kafa počinje da deluje već nakon prvog gutljaja, ali to zavisi i od toga koliko se brzo kofein apsorbuje u krvotok u delovima digestivnog sistema, objašnjava dr Duane Melor iz British Dietetic Association.

Prvih 10 minuta

"Nakon ispijanja kafe, kofein će se početi da se pojavljuje u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom delu creva", objašnjava doktor i dodaje da se tada oseća porast energije zbog čega postajemo budniji.

Nakon 20 minuta

"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da može da izazove porast krvnog pritiska u roku od pola sata od ispijanja kave, a efekti mogu da se vide otprilike četiri sata kasnije", kaže dr Melor i dodaje da četiri šoljice kafe dnevno može dugoročno da poveća krvni pritisak.

Posle 45 minuta

Efekat kofeina dostiže vrhunac posle 45 minuta. Doktori ističu da je tada poboljšana koncentracija, ali i pamćenje.

Posle 60 minuta

"Kad se kofein pojavi u krvi, osetićete diuretički efekat kafe. To znači da kafa može da izazove potrebu za toaletom. Kada pijete kafu, kofein u piću zadržava proizvodnju antidiuretičnoh hormona ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem telu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu mokraće", tvrdi dr Melor i dodaje da kafa može da podstakne pražnjenje creva.

Posle 90 minuta i više

Ako imate osećaj da vas je kafa "popustila", odnosno osećate da ste umorni i imate slabiju koncentraciju, to ne znači da je kofein napustio vaš organizam.

"Kod većine ljudi, količina kofeina padne za oko pola nakon šest sati jer se metaboliše u jetri. Iako se mnogima čini da efekat nestaje nakon sat ili dva, i dalje ćete imati dosta kofeina", kaže doktor i dodaje da kofein može da se zadrži u telu do 12 sati.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)