Zdravlje

BOLNO STANJE KOD ŽENA UTIČE NA ODNOS! Dr Simić otkriva: "Može da boli kao srčani udar"

Autor Teodora Boškovski

Evo kako mensturalni bolovi mogu da utiču na vaš odnos sa partnerom.

Izvor: Annette Riedl / AFP / Profimedia

Oni dani kod žena znaju da budu prilično bolni, da remete normalno funkcionisanje, pa i da utiču na međuljudske odnose. Novo istraživanje "Bupa Health Clinics" otkrilo je da neverovatnih 79% žena koje imaju menstruaciju kaže da njihovi obilni ili bolni ciklusi negativno utiču na njihove odnose u vezi ili braku. Više od polovine (63%) priznaje da se svađa sa partnerom zbog bolnih menstruacija, dok je 59% reklo da su žustri, a 52% tvrdi da im je partner iritantniji tokom ovog perioda.

Uprkos naporima, 81% žena još uvek ne kaže svom partneru ili prijateljima ili porodici o svojim bolnim menstruacijama.
Koliko ovo može da bude loše? Za one koji možda nisu svesni, doktor i profesor reproduktivnog zdravlja na Univerzitetskom koledžu u Londonu je ranije potvrdio da menstrualni grčevi mogu, u stvari, biti skoro "bolni kao srčani udar", prenosi Miror. Ipak, mnoge žene nastavljaju da ćute.

U ovom slučaju nije samo fizičko zdravlje u pitanju, već i mentalno. O tome govori podatak da se više od polovine žena oseća anksioznim ili depresivnim zbog menstruacije. Zbog toga stručnjaci pozivaju žene da razgovaraju sa svojim najbližima o svojim simptomima, kao i da potraže medicinsku pomoć za svoje simptome ako je potrebno.

Izvor: Shutterstock

Dr Petra Simić, medicinski direktor Zdravstvene klinike Bupa kaže da mnoge žene pate u tišini i same nose fizički i emocionalni teret. Upravo zbog toga, ma koliko se činilo bezazleno na prvi pogled, važno je da razbijemo tabu kada je u pitanju zdravlje žena i podstaknemo više žena da pričaju o svojim iskustvima.

"Ako žene pate od simptoma koji utiču na njihov svakodnevni život ili osećaju da to utiče na njihovo mentalno zdravlje, trebalo bi da razgovaraju sa zdravstvenim radnikom koji može da pomogne da proceni šta se dešava i da utvrdi da li su potrebna dalja istraživanja", savetovala je dr Simić.

"Kao i mnoge žene, tokom godina sam otkrila da moje menstruacije ne samo da izazivaju iscrpljujući bol, već mogu da imaju zaista negativan uticaj na emocionalno i mentalno stanje, ostavljajući da se osećam razdražljivije, anksioznije i preplavljeno emocijama. Komunikacija je za mene bila ključna. Zato ohrabrujem druge žene da pričaju o svojim iskustvima kako bi mogle da dobiju pravu podršku od onih oko sebe i da se osećaju bolje shvaćenim", rekla je doktorka za kraj.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)