Zdravlje

SVE O POVREDI NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ako ovo lečenje ne uspe, najbolji na svetu će morati na operaciju?

Autor Tamara Veličković

Sve o povredi Novaka Đokovića - šta je medijalni meniskus, gde se nalazi, čemu služi, koji su simptomi oštećenja i kako se leči.

Izvor: MOHAMMED BADRA/EPA

Novak Ðoković je primoran da se povuče sa Rolan Garosa zbog pokidanog medijalnog meniskusa desnog kolena. Pročitajte sve o ovoj povredi - uzroke, simptome i lečenje.

Bez obzira na godine i da li ste profesionalni ili amaterski sportista, vaš mišićno-skeletni sistem je izložen raznim povredama. Jedna od njih je oštećenje medijalnog meniskusa. Ova mala, ali izuzetno važna struktura kolenskog zgloba igra ključnu ulogu u njegovoj stabilizaciji i nesmetanom funkcionisanju. Zašto je medijalni meniskus toliko važan, koji su najčešći uzroci njegovog oštećenja i kako lečiti povredu?

Šta je medijalni meniskus i gde se nalazi?

Medijalni meniskus je jedna od dve hrskavice kolenskog zgloba, koja je izgrađena od vlaknastog vezivnog tkiva. Na anatomskom preseku se vidi da odvaja butnu kost i tibiju, dok se nalazi na unutrašnjoj strani šupljine kolenskog zgloba. Kraj medijalnog meniskusa je čvrsto vezan za tibiju pomoću ligamenata. Njegovo čvrsto vezivanje u predelu medijalnog kolateralnog ligamenta čini ga krutim i samim tim podložnim vrlo čestim povredama.

Medijalni meniskus kolena - funkcije

Medijalni meniskus igra važnu ulogu u funkcionisanju kolenskog zgloba. Njegove glavne funkcije su:

  • Amortizacija i raspodela opterećenja - medijalni meniskus deluje kao prirodni amortizer, apsorbujući sile koje deluju na zglob kolena tokom hodanja, trčanja i drugih fizičkih aktivnosti. Takođe pomaže u ravnomernoj raspodeli opterećenja između butne kosti i tibije.
  • Stabilizacija kolena - zaštita od prekomernih pokreta i uvijanja zgloba. Meniskus na taj način sprečava povrede i oštećenja ligamenata i drugih unutrašnjih struktura.
  • Poboljšanje biomehaničke ravnoteže - održavanjem odgovarajuće biomehaničke ravnoteže kolenskog zgloba, medijalni meniskus pomaže u održavanju glatkog kretanja i sprečava prekomerno trošenje zglobne hrskavice.

Oštećenje medijalnog meniskusa - uzroci

Najčešći uzrok oštećenja medijalnog meniskusa je naglo uvijanje lista kada je noga savijena ili ravna. Kod mladih ljudi, to se dešava, na primer, tokom pada, trčanja po neravnom terenu ili kao rezultat sportskog sudara. Druga situacija je bavljenje sportovima poput tenisa, košarke ili skijanja, u kojima je koleno jako opterećeno. I to nije sve. Šta još dovodi do oštećenja meniskusa kolena?

  • Dugotrajno i ponovljeno prekomerno savijanje kolenskog zgloba - može da dovede do postepenog habanja medijalnog meniskusa. Ljudi koji rade na poslovima koji zahtevaju često klečanje ili savijanje kolena mogu da budu izloženi većem riziku od ove vrste povreda.
  • Starenje mišićno-skeletnog sistema - sa godinama, hrskavica u zglobovima se prirodno istroši. Oštećenje medijalnog meniskusa kod starijih osoba preko 60 godina je najčešće horizontalno.

Medijalni meniskus kolena - koji su simptomi ako je oštećen?

Glavni simptom povrede je oštar bol u medijalnom delu kolena. Javlja se kada je zglob pod opterećenjem, kao što je klečanje, hodanje ili penjanje uz stepenice. Obično se ne javlja u mirovanju osim ako se meniskus preterano trlja o zglob. Simptomi oštećenja medijalnog meniskusa takođe uključuju:

  • lokalni otok koji se nalazi na unutrašnjoj strani kolena
  • ukočenost zglobova, poteškoće u izvođenju slobodnih pokreta savijanja i ispravljanja
  • osećaj pucketanja pri kretanju
  • nestabilnost kolenskog zgloba, osećaj da koleno "beži"
  • povećanje temperature medijalne strane kolena
  • nežnost kada se dodirne

Oštećenje medijalnog meniskusa kolena - lečenje

U slučaju oštećenja meniskusa uzrokovanih degeneracijom ili manjim oštećenjem, uvodi se lečenje. Onda je veoma važno:

  • spasavanje kolena
  • izbegavanje preopterećenja
  • korišćenje hladnih obloga
  • upotreba elastične trake
  • preduzimanje rehabilitacije

Ako ovo ne daje željene rezultate i ako je pacijent aktivna osoba i ne želi da se podvrgne proceduri, razmatra se PRP injekcija (plazma bogata trombocitima). Zatim su potrebne dve injekcije u intervalima od 3 nedelje pod kontrolom specijalizovane ultrazvučne opreme. Nakon injekcije, potrebno je imobilizirati zglob najmanje na 7 dana i kretati se sa ortopedskim štakama.

Oštećenje meniskusa kolena - hirurško lečenje

Odluka o operaciji u slučaju oštećenja medijalnog meniskusa zavisi od mnogih faktora, kao što su stepen oštećenja i intenzitet simptoma. Međutim, operacija nije potrebna za stabilne povrede, odnosno one kod kojih meniskus ne ulazi u zglob i pacijent ne oseća bol. Konačna odluka donosi se na osnovu kliničkog pregleda i magnetne rezonance.

Umesto četvrtfinalnog duela sa Kasperom Rudom, kojeg je dobio u prošlogodišnjem finalu, Novak Đoković će možda morati na hirurški zahvat. Po odlasku iz Pariza ide na dodatne preglede, posle kojih će biti definitivno poznato da li je operacija neophodna.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)