Zdravlje

TRNJENJE RUKU I UKOČEN VRAT SU SIGNAL: Zbog omiljene stvari trpimo bolove, evo kako da ih ublažimo

Autor Teodora Boškovski

Evo koji se zdravstveni simptomi javljaju usled čestog korišćenja mobilnog telefona.

Izvor: Shutterstock/topperspix

U današnje digitalno doba, pametni telefoni su postali neizostavni deo naših života. Međutim, nedavne studije sugerišu da prekomerna upotreba pametnog telefona može da bzde povezana sa ukočenošću ili peckanjem u prstima, signalizirajući potencijalne zdravstvene probleme.

Itan Benet osnivač jedne tehnološke kompanije rekao je da pored fizičke nelagodnosti, produžena upotreba telefona može da dovede do povrede koje se ponavljaju i kompresiji nerava. On je rekao da uobičajena upotreba telefona može da pogorša bol u vratu i leđima, dok takođe utiče na mentalno blagostanje kroz povećan stres i poremećene obrasce spavanja, prenosi Dejli Star.

Simptomi kao što su utrnulost ili peckanje u prstima, slabost u šaci i poteškoće u hvatanju predmeta mogu da ukazuju na osnovna stanja poput sindroma kubitalnog tunela ili sindroma karpalnog tunela. Pored toga, možete da doživite bol ili grčeve u prstima i mišićima šake, bol i ukočenost u vratu, koji se često nazivaju "tekstualni vrat", i smanjen osećaj u prstima i rukama.

Da biste ublažili rizik od oštećenja nerava izazvanog pametnim telefonom i poboljšali zdravlje ruku, primena praktičnih saveta i strategija može da bude veoma korisna.

  • Pravite telefonske pauze
  • Pazite na svoje držanje 
  • Ne držite previše dugo vrat u jednom položaju
  • Istežite se i redovno vežbajte

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)