Zdravlje

KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD BRNU I DENGA VIRUSA: Epidemiolog Maris otkriva sve simptome, neprijatni su

Autor Teodora Boškovski

Epidemiolog Slavica Maris otkriva kako da se zaštitimo od letnjih virusa.

Izvor: Prva

Bolest usta, šaka i stopala detektovana je u četiri beogradska vrtića od početka juna. Reč je o oboljenju koje izaziva BRNUvirus. Dengu najčešće možete dobiti na putovanjima, a prenosi ga tigrasti komarac. Kako da sa zaštitimo od letnjih virusa?

Epidemiolog Slavica Maris, lekar Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za Prva TV ističe da je broj obolelih od BRNU virusa znatno manji u poređenju sa prethodnom godinom.

"Ovo je relativno novije oboljenje izazvano enterovirusima koji uglavnom daje blagu kliničku sliku, više je neprijatno nego što stvara veće probleme. Karakteristična je pojava ospe koja može da bude praćena povišenom temperaturom. Ta ospa se javlja u ustima, oko usta, na dlanovima, tabanima, ali i na bilo kom drugom delu tela", objašnkjava epidemiolog.

Simptomi BRNU virusa


Inkubacija traje 3 do 5 dana, a od simptoma je prisutna:

temperatura do 38 stepeni
povremena glavobolja
bol u grlu
često odbijanje obroka
kod male dece javlja se i kašasta stolica
drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove

Dodaje da je ovo obljenje karakteristično za dečiji uzrast do pet godina starosti, ali može da se javi i kod odraslih. Javlja se u letnjem periodu i prenosi se veoma lako, sekretima iz nosa, usta, kontaktom sa promenama na koži. Oboljenje obično traje do 10-ak dana i tada bi trebalo da se izbegne boravak u kolektivima.

Denga virus

"Denga virusno oboljenje jeste oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz grupe edes. Edes edžipti je najčešći prenosilac. Ovo oboljenje je jako rasprostanjeno. SZO je procenila da je otrpilkike 4 milijardi populacije sveta u riziki da oboli od ovog virusa iz preko 170 zemalja“, istakla je epidemiolog Slavica Maris i dodaje da je od početka godine do kraja maja ukupno bilo 8,8 miliona slučajeva na dengu i otprilike 0,8 odsto je imalo težu kliničku sliku.

Postoji 4 različita serotipa virusa, što znači da osoba koja jednom preleži dengu, može da je preleži još tri puta. Simptomi koji se javljaju su povišena temeperatura, intezivna glavobolja, bolovi iza očiju, bolovi u mišićima, zglobovima, može da se javi ospa. Kod težih oblika javlja se denga šok sindrom, poremećaj u propustljivosti krvnih sudova, ali srećom to je retko.

Komarac koji prenosi dengu je aktivan tokom celom dana, prisutan je i zatvorenim prostorima i na otvorenom, uglavnom do 50 metara od domaćinstava. S toga je najbolje izbegavati boravak na otvorenim prostorima kada je njihova aktivnost najveća.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)