Zdravlje

"BOL JE TOLIKO JAK, NE MOGU DA OTVORIM OČI" Evo kako izgleda trovanje suncem, pogledajte jezive posledice!

Autor Tamara Veličković

Da li znate šta je trovanjem suncem? Jedna žena je pokazala kako izgleda!

Izvor: TikTok/lliowilliams12/Printscreen

Odavno je poznato da previše sunca ne utiče dobro na naš organizam. Opekotine od sunca su relativno česte i obično nestaju u roku od nekoliko dana. U teškim slučajevima, stvar postaje komplikovanija. Onda možda imamo posla sa trovanjem suncem. Tu nije reč o pravom trovanju, već se tako opisuju teške opekotine od sunca, čiji su simptomi mnogo ozbiljniji od onih koji se obično sreću.

Nastaje kao posledica dužeg izlaganja suncu bez ili sa nedovoljnom zaštitom od sunca. Zanimljivo je da se može javiti čak i nakon blagog izlaganja suncu ako su prisutni određeni faktori rizika - kožna bolest koja uzrokuje osetljivost na sunce ili uzimanje lekova koji povećavaju rizik od opekotina. Jedna žena je podelila svoje iskustvo i pokazala kako izgledaju posledice.

U snimku pod naslovom "Gledaj me kako se trujem suncem", koji je objavila na TikTok-u, žena je otkrila da joj je odmor na Kanarskim ostrvima preseo. Postavila je kompilaciju fotografija i kratkih klipova koji dokumentuju njenu ozbiljnu reakciju na sunce. Sve je počelo oticanjem čela.

"Sledećeg jutra sam se probudila sa otečenim okom", rekla je svojim pratiocima uz snimak lica sa jednim zatvorenim okom, nakon čega je otkrila da joj je otok na desnom oku bio toliko jak da "nije mogla da ga otvori" i objasnila je da se stanje "i dalje pogoršava".

"Otišla sam da odspavam i probudila sam se sa oba oka natečena. Oba oka su mi bila zatvorena i nisam mogla ništa da vidim", istakla je i upozorila svoje pratioce na rizike od trovanja suncem.

Sledećeg dana njeno lice je počelo da se ljušti, a onda je konačno otišla u hitnu pomoć. Kako je otkrila, bilo joj je potrebno oko nedelju dana da se otok i crvenilo povuku, ali je ostala zabrinuta da nikada više neće moći da vidi.

Simptomi trovanja suncem

Simptomi blagog trovanja obično uključuju bol, crvenilo i kožu koja je vruća na dodir. Obično nestaju nakon otprilike tri dana. Simptomi trovanja suncem su mnogo ozbiljniji i traju duže. Oni mogu da uključuju groznicu, plikove, jak bol i otok. Prisustvo plikova ukazuje na opekotinu drugog stepena, koja može da ima ozbiljne komplikacije, kao što su:

  • dehidracija
  • infekcija kože
  • glavobolja
  • mučnina i povraćanje
  • groznica
  • promene na koži

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)