TURISTI SE VOTKOM BORE PROTIV "FARAONOVOG PROKLETSTVA" Doktori upozorili na popularnu metodu pred put u Egipat!

Kako se ispostavilo, brojni turisti koriste votku kako bi sprečili tzv. "faraonovu osvetu", putničku dijareju koja nastaje u Egiptu, a ova metoda nije efikasna, ističu lekari.

Youtube/Jack ZJack Z/Screenshot/Shutterstock

"Faraonova osveta", odnosno dijareja putnika, može efikasno da pokvari putovanje na odmor. Kako se ispostavilo, omiljeni način turista da se otarase ovog problema možda nije tako efikasan kao što misle. Čaša votke pre doručka, samo daje lažan utisak poboljšanja. Zapravo, to može da pogorša situaciju.

Mnogi od nas su čuli da jak alkohol, posebno čista votka, štiti od rizika nastanka zaraznih i parazitskih bolesti. Na internetu možete da nađete savet kako da popijete jednu čašu ujutru da biste izbegli "faraonovo prokletstvo". Ipak, prevencija putničke dijareje ne bi trebalo da uključuje pijenje alkohola.

Alkohol usporava peristaltiku creva, odnosno motoričku aktivnost digestivnog trakta, zbog čega se hrana premešta iz jednjaka u debelo crevo. To znači da ako imamo posla sa gastrointestinalnim infekcijama, alkohol, umesto da pomaže, može da blokira crevni prolaz. Odakle verovanje u blagotvorno dejstvo jakih pića? Prema lekaru koje citira Gazeta.pl dr Kristof Korzenevski, to je zbog spore peristaltike.

"Rezultat testova stolice može da obraduje pacijenta jer on može da pokaže da u njemu nema patogena. U međuvremenu, u stvarnosti, usporena peristaltika znači da je na nivou debelog creva sve čisto, a na nivou tankog creva bakterije, virusi i paraziti su živi i zdravi, tako da ćemo imati lažno negativne rezultate", rekao je doktor.

Šta je "faraonova osveta" i kako se zaštititi od nje?

Dijareja putnika se naziva "faraonova osveta". Reč je o bolesti koja pogađa do 70 odsto turista koji putuju u zemlje sa lošim sanitarnim uslovima. U Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku rizik je čak 40-50 odsto. Uzrokuju ga bakterije, virusi ili paraziti, a favorizuje ga različita bakterijska flora. Manifestuje se ne samo povraćanjem i prolivom, već i groznicom, jezom, slabošću i bolovima u stomaku.

Savet

Glavni nosilac dijareje je voda koja sadrži mikroorganizme. Zbog toga treba da koristite samo flaširanu vodu za piće, jelo, pranje zuba itd. Takođe bi trebalo da izbegavate sirovo meso i hranu sa pijaca. Uzimanje probiotičkih preparata pre putovanja i tokom odmora može da pomogne u održavanju pravilnog sastava bakterijske flore gastrointestinalnog trakta.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA  Kurir televizija

(MONDO/T.V.)