KADA VIJAGRA MOŽE DA UBIJE? Jedan znak znači predoziranje, a mnogi muškarci prave kardinalnu grešku!

Da li vijagra zaista može da ubije ili se iza fatalnog ishoda kriju mnogobrojni drugi faktori?

Alexanderstock23/Shutterstock

Kako se nezvanično saznaje, stariji muškarac preminuo je u hotelskoj sobi u Kragujevcu, nakon što je popio preparat za potenciju iz neispitanog izvora. Pretpostavlja se da je to uradio nakon konzumacije alkohola i veće količine hrane, ali ovo nije prvi slučaj ovakve smrti. Da li vijagra zaista može da ubije ili na fatalni ishod utiču mnogobrojni drugi faktori?

Na kongresu kardiologa u Anahajmu u Kaliforniji raspravljalo se o uzrocima 1.473 smrti ljudi koji su uzimali vijagru. Utvrđeno je da je 70 odsto umrlih pacijenata koristilo dozu od 50 mg koju su preporučili lekari. Kardiolozi su zaključili da čak i standardna doza može da izazove smrt. Takođe su potvrdili da kombinacija ovog preparata sa antibioticima koji se koriste za lečenje angine izaziva opasne komplikacije. Kombinovanje vijagre sa lekovima može da bude još opasnije po život.

Vijagru takođe ne mogu da koriste pacijenti koji se leče nitratima koji su propisani za srčana oboljenja. Prema New England Journal of Medicine, gde je objavljena disertacija o efektima vijagre i njenim neželjenim efektima, 18 odsto od 532 volontera žalilo se na glavobolju, loše varenje i vizuelne halucinacije nakon uzimanja pilule. Zbog mogućnosti smetnji vida, američki piloti dobili su upozorenje da ne lete nakon uzimanja vijagre. Piloti takođe mogu da imaju problema da razlikuju plavu i zelenu boju.

Uzimanje preparata bez konsultacije sa lekarom može da izazove zdravstvene probleme. To je ono što mnogi muškarci rade kada kupuju onlajn. Zbog mogućih neželjenih efekata, prodaja vijagre je zabranjena u nekim zemljama. Medicinski testovi pokazuju da infarkt može da izazove hipoksija, koja može da se javi kod svakog trećeg muškarca koji ima intimni odnos, tvrde stručnjaci.

Ako pacijent uzima veću dozu vijagre nego što je naznačeno u uputstvu ili prema preporukama lekara, to ne znači da će se efikasnost povećati. Uzimanje veće količine ili predoziranje može da poveća rizik da neželjeni efekti leka postanu ozbiljniji. Predoziranje je obično povezano sa neprirodno dugom erekcijom, koja u ekstremnim slučajevima može da traje do 6 sati i često je bolna.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Milošević o sifilisu  Kurir TV

(MONDO/T.V.)