Prevencijom do života: Rano otkrivanje kancera dojke nudi šansu za izlečenje u preko 90 odsto slučajeva

Rano otkrivanje kancera dojke nudi šansu za izlečenje u preko 90 odsto slučajeva, poručeno na konferenciji “Zdravlje žena Srbije”, koja je okupila renomirane stručnjake

MONDO/Stefan Stojanović

Činjenica je da rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji, koji godišnje odnese više od 1.500 života žena. Zato je ova konferencija od izuzetnog značaja jer su podizanje svesti žena o značaju redovnih preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke i informisanje o značaju skrininga uz aktivne mere koje sprovodimo suština borbe koju svi zajedno vodimo za smanjenje stope smrtnosti od ovog karcinoma, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na otvaranju jučerašnje konferencije „Zdravlje žena Srbije“.
Ministar Lončar je naglasio da je, ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke uspešno u više od 90 odsto slučajeva.

- Država Srbija započela je pre nešto više od deset godina program organizovanog skrininga raka dojke, čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke. Do sada je ovim programom, u okviru šest ciklusa organizovanog skrininga, pregledano skoro pola miliona žena, dok je otkriveno blizu 1.500 maligniteta. Nabavili smo najbolju dijagnostičku opremu, veliki broj mamografa, kako bismo dodatno unapredili i razvili prevenciju ovog oboljenja. Ali naš glavni cilj jeste povećanje obuhvata žena ciljne populacije uključenih u skrining mamografijom i uključivanje novih zdravstvenih ustanova u Nacionalni program organizovanog skrininga raka dojke.

APELUJEMO NA PREVENCIJU

Doc. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je da se godišnje u ovoj ustanovi leči oko 2.000 žena s karcinomom dojke:

- Svakako, ako otkrijemo bolest na vreme, nama je lečenje mnogo jednostavnije. Ako uspemo hirurški da odstranimo karcinom, lečenje je uspešno u 95 odsto slučajeva. Zato je moj apel svakako prevencija.

Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, naglasila je da je projekat „Prevencija kao garancija“ pokrenut s jasnom vizijom - da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite:

- Živimo u vremenu kada medicina pruža neverovatne mogućnosti, ali ključ uspeha u borbi protiv karcinoma dojke leži u ranom otkrivanju i preventivnim merama. Nažalost, statistike i dalje pokazuju da mnoge žene prekasno dobijaju dijagnozu. Naša vizija je da pomognemo da se to promeni - da svaka žena u našem društvu bude informisana, osnažena i svesna koliko je važna briga o vlastitom zdravlju.

Žaklina Milenković, odgovorna urednica magazina Lepa i srećna, istakla je da je fokus konferencije „Zdravlje žena Srbije“, koju već tradicionalno organizuje ovaj magazin, na faktorima rizika, zlatnim standardima u dijagnostici i najsavremenijim pristupima lečenju karcinoma dojke.

- Tema o prevenciji i lečenju karcinoma dojke godinama je prisutna na stranicama našeg magazina i, u odnosu na raniji period kada su žene krile ovo oboljenje čak i od svojih najbližih, danas je slika drugačija.

RANA DIJAGNOSTIKA KLJUČ

Na prvom panelu „Put do pobede nad karcinomom dojke“ državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko naglasio je da tumor dojke ne nastaje brzo, već mu treba minimum dve godine.

- Dijagnostika nam radi, lekara imamo, ne želimo da žene dođu kad same napipaju da nešto imaju u dojci, želimo da dođu na pregled dok su zdrave i nemaju simptome. Ne želimo ženu s tumorom sa preko dva centimetra, jer je to već drugi stadijum. Postoji 700.000 žena koje bi trebalo da urade pregled, a dođe njih 1.000.

Za doktora Milorada Mićovića, načelnika Službe onkologije u Zdravstvenom centru Kladovo, dve činjenice su važne - da je karcinom dojke najčešće dijagnostikovani oblik bolesti kod žena i da je potpuno izlečiv ako se otkrije na vreme:

- Cilj je da se otkrije tumor kada je mali i kada je procenat izlečenja najveći. Korisnost od samopregleda je samo ukoliko je poduprta UZ i mamografskim pregledima.
Kako je naglasila Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“, od žena se mnogo očekuje - da prepoznaju simptome bolesti, da znaju gde da odu na pregled:

- Moramo se edukovati. Jedan od zadataka jeste uvođenje zdravstvene kulture u školski sistem, pa će, korak po korak, odlazak na skrining biti normalna pojava.
Viši menadžer proizvoda u kompaniji „Galenika“ dr Nataša Miletić Aranđelović istakla je da je prevencija i rana dijagnostika ključ.

- „Galenika“ je to prepoznala i doprinosi širenju svesti o prevenciji i ranoj dijagnostici. Tokom meseca oktobra, od svakog kupljenog „Pantenol“ proizvoda „Galenika“ izdvaja tri odsto vrednosti proizvoda i to dajemo nekoj zdravstvenoj ustanovi, a ove godine donacija ide u Zdravstveni centar Kladovo, Odeljenju za onkologiju. Naš slogan je „Podeli, podseti i proveri“ - podeli informaciju, podseti najbliže i proveri sopstveno zdravlje.

ŠVEDSKI STANDARD

Dr Dušan Ristić, načelnik stacionara Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je, na drugom panelu „Faktori rizika, značaj skrininga i inovativni pristupi u lečenju karcinoma dojke“, da je naša statistika loša zbog loših navika.
- U Skandinaviji, ako ne idete na preventivne preglede, ne možete da imate zdravstveno osiguranje i onda svi da idu - rekao je doktor i istakao da je optimalno da, kada znamo za tumor, terapija počne za šest do osam nedelja.

Prof. dr Dragana Đilas, spec. radiologije iz Poliklinike „Consilium“, predsednica Senološkog udruženja Srbije, ističe da mamografija jeste zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke.

- U praksi, međutim, mamografija nije svemoguća. Kod nekih žena ne može da se vidi karcinom zbog same strukture dojke, količine masnog tkiva - objašnjava.
Dr Radoljupka Radosavljević, spec. ginekologije i akušerstva, koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da organizovani skrining dojke predstavlja masovne preglede žena od 50. do 69. godine života.

- U početku je skrining sprovođen u 16 opština, sada u 40, a do kraja ove godine planiramo da uvedemo još nekoliko ustanova koje ispunjavaju uslove, imaju kadrove i odgovarajuću opremu za skrining dojke.

Aleksandar Tripković, menadžer za odnose s državnim institucijama i pristup tržištu kompanije „AstraZeneca“, kaže da Švedska ima najbolje rezultate skrininga dojke jer je njihov program krenuo pre 40 godina:

- Njima je nakon 40 godina toliko podignuta svest da, kada dobiju poziv, odlaze na pregled. Kod nas je stopa smrtnosti 25 pacijentkinja na 100.000 stanovnika, a u Švedskoj je oko 16.

SNAGA UMA I TELA

Doktor Tomi Kovačević, specijalista palijativne medicine s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, naveo je na trećem panelu „Holistički pristup prevenciji“ da holistički pristup posmatra čoveka, a psihološki aspekt prati da li se radi o strahu koji je zdrav ili o anksioznosti zbog nečega što može uslediti.

- Od postavljene dijagnoze i pacijentkinja i njena porodica se svakog dana bore sa osećajem mira i spokoja. Mi smo ovde da pomognemo da život bude što je moguće bolji iako je pacijentkinja bolesna - kazao je Kovačević.

Za Sandru Bijelac, psihoonkologa i specijalistu socijalne rehabilitacije, najveći problem sa obolelima od karcinoma dojke je što osoba počinje da gubi identitet i svi oko nje se ponašaju kao prema bolesnoj osobi.

- U redu je da se pacijent boji i tu emociju ne treba da eleminiše, ali treba prepoznati anksioznost zbog saznanja o bolesti. To će se prevazići ako se govori o tome da ćemo se izlečiti ako se rak otkrije na vreme - istakla je Bijelac.

Nikoleta Šubert, direktorka Direkcije za prodaju životnih osiguranja u kompaniji „Dunav osiguranje“, istakla je da je životno osiguranje jedna vrsta preventive:

- Polisa se zaključuje kada smo mladi i zdravi. To je važno zbog pravovremene akumulacije kapitala koji može biti bitan za neke nepredviđene događaje. Finansijska sigurnost, posebno žene, izuzetno je važna. „Dunav osiguranje“ je tu sa svim svojim proizvodima.
Prema rečima doktora Duška Spasovskog, ortopedskog hirurga i profesora fizičke kulture, jedini ortopedski aspekt koji ima veze s lečenjem karcinoma dojke je vezan za veslački pokret:

- Inicijativa udruženja „Beodragons“ jeste da se obolele žene od karcinoma dojke svaki drugi dan bave sportom, da sednu u čamac i veslaju zajedno s lekarima s kojima dele zaveslaj i hladnu vodu.

Profesor Jagoda Jorga, specijalista higijene s medicinskom ekologijom sa supspecijalizacijom iz ishrane, naglasila je da je Institut za onkologiju napravio niz korisnih brošura, a jedna od njih je „Pravilna ishrana: Istine i zablude“:

- Kad je reč o karcinomu dojke, kažemo da treba sprečiti gojaznost nakon 18. godine života.
Konferencija „Zdravlje žena Srbije“ održana je uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, a partneri ovog događaja bile su kompanije „Galenika a. d.“, „AstraZeneca“, „Dunav osiguranje“, „MediGroup“ i „WMG fondacija“.

U 90 ODSTO SLUČAJEVA KARCINOM DOJKE IZLEČIV

Prof. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u svom izlaganju na temu značaja skrininga, pozvala je sve žene u Srbiji da mamografski pregled obave kad napune 45 godina, a da, ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza, tu vrstu pregleda obave već sa 40 godina.

-Istraživanje iz 2019. pokazalo je da se karcinom dojke ne može sprečiti, ali se može rano otkriti i u 90 odsto slučajeva lečiti - rekla je prof. dr Jovanović.

This browser does not support the video element.

V2 Atmosfera   MONDO

UZ ZA MLAĐE OD 40 GODINA

Dr Zorica Đorgović, spec. radiologije MediGroup sistema, istakla je da su metode koje koriste radiolozi ultrazvučni pregled, mamografija, magnetna rezonanca i druge.
- Nijedna od njih nije superiorna i koriste se da bi se međusobno dopunile. I svaka se treba koristiti pod određenim okolnostima. Ultrazvuk za žene mlađe od 40 godina, oni ne zrače i potpuno su bezbedni. Sa ultrazvučnim pregledima najbolje je da se krene do 25. godine života.