"Pojedi svoju jelku umesto da je baciš": Kontroverzna akcija u evropskoj zemlji, ne pokušavajte

U belgijskom gradu Gentu, stanovnicima je dat opasan savet - da umesto bacanja, jelku pretvore u puter, džem ili sos.

Shutterstock/Tricky_Shark

U Gentu, belgijskom gradu poznatom po svojim ekološkim inicijativama, vlasti su odlučile da se pozabave problemom bacanja jelki nakon Božića. U neobičnom pozivu, inspirisanom skandinavskim običajima, stanovnicima je sugerisano da ih umesto da bacaju, jelke pretvore u puter, džem ili sos. Ovaj predlog je ubrzo postao predmet kontroverzi.

Lokalni mediji su sa oduševljenjem preuzeli temu, objavljujući recepte i intervjue sa kuvarima koji su nestrpljivo delili svoje kulinarske eksperimente koristeći borove iglice. Međutim, namera gradskih vlasti izazvala je neočekivanu pažnju Federalne agencije za hranu.

Agencija, zabrinuta za zdravlje građana, izdala je saopštenje u kojem je istakla da jelke koje se prodaju u Belgiji mogu da sadrže štetne pesticide, a neke vrste četinara, poput tise, čak su i otrovne. Skrenuta je pažnja i na potencijalno opasne materije, poput veštačkog snega, koje mogu da budu prisutne na drveću.

Gent je na kraju malo ublažio svoj ekološki žar i to tako što je promenio sadržaj na svojoj veb stranici. Naslov apela je iz "Eat your Christmas tree" (Jedite svoje božićno drvce) u "Scandinavians eat Christmas trees" (Skandinavski narodi jedu jelke). Dodato je i upozorenje o mogućem prisustvu pesticida.

Međutim, postupak gradskih vlasti postao je izvor šaljivih komentara, među kojima je i karikatura belgijskog karikaturiste Lectrr-a, koji je u ordinaciji prikazao čoveka sa upaljenim stomakom kao posledicom "praznične dijete". Kao savet, doktor kaže pacijentu: "Sledeći put ugasi svetla!".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DA LI JE BOLJA PRIRODNA ILI VEŠTAČKA JELKA? Evo šta su prednosti i mane jednih i drugih   Kurir televizija