Nezdrav način života danas uzima danak mnogo ranije nego što je to bio slučaj u prethodnim decenijama. Zbog toga, ljudi se sve češće javljaju kardiolozima, internistima i lekarima opšte prakse sa problemima vezanim za povišen krvni pritisak. Dr Goran Popović u emisiji "Uranak" na televiziji K1 objasnio je da, iako imamo pristup velikom broju informacija o zdravlju, mnogo manje ih primenjujemo.
"Nezdrav način života danas dovodi do problema mnogo ranije nego što je to bio slučaj u prethodnim decenijama. Ljudi se sada mnogo ranije obraćaju kardiolozima, internistima ili lekarima opšte prakse zbog povišenog krvnog pritiska. Taj trend mora da bude zaustavljen, a to je moguće, ali zahteva naše lično angažovanje i pridržavanje svih preporuka koje kardiolozi daju pacijentima", rekao je dr Popović i dodao:
"Mi često mislimo da sve znamo o zdravom životu, jer imamo pristup informacijama, ali koliko od toga zaista primenjujemo? Ovaj period godine karakteriše povećan unos hrane, a naročito soli, koja ima negativan uticaj na krvni pritisak i može da izazove njegov nagli skok. Takođe, konzumacija brze hrane, koja je danas veoma popularna, doprinosi porastu krvnog pritiska i ubrzanom razvoju ateroskleroze, kao i šećerne bolesti. Svi ovi faktori predstavljaju ozbiljan rizik za srce i mogu da uzrokuju prerano obolevanje. Povišen krvni pritisak ugrožava srce, bubrege, mozak, kao i sve vitalne organe", objasnio je doktor.
Kardiolog ističe da nagla promena vremena može da dovede do moždanog udara.
"Trenutno smo suočeni sa visokim rizikom od moždanog udara, posebno kod osoba sa nestabilnim pritiscima. Nagli pad temperature, koji je sada 12 stepeni niži nego juče, zajedno sa promenama barometarskog pritiska, može da izazove kolebanje krvnog pritiska. Kada tome dodamo povećan unos hrane i soli, to može da bude okidač za skok pritiska. Visok pritisak opterećuje srce, a ukoliko već imamo početne znake ili uznapredovalu aterosklerozu, može da izazove srčani udar. Isto važi i za mozak, jer on ne podnosi visoke vrednosti pritiska, naročito nagle skokove, što može da dovede do moždanog udara", rekao je dr Popović.
"Ne tvrdim da treba potpuno izbegavati hranu, ali moramo da budemo umereni. Važno je da brinemo o svom zdravlju i redovno idemo na preventivne preglede", savetovao je doktor.
Visok holesterol u krvi
"Visok holesterol je jedan od glavnih faktora, zajedno sa naslednom predispozicijom, pušenjem, stresom, gojaznošću i šećernom bolešću, koji doprinosi razvoju rano nastale ateroskleroze. Ova bolest uništava krvne sudove, smanjuje snabdevanje ciljnih organa i predstavlja glavni uzrok srčanih i moždanih udara".
Sve više dece ima povišeni krvni pritisak
"Nažalost, sve više dece ima povišen krvni pritisak, što je često posledica nepravilne ishrane. Mnogi roditelji ne obraćaju dovoljno pažnje na ishranu svoje dece, pa im često daju velike količine grickalica koje sadrže previše soli i masnoće. Zbog toga, deca postaju gojazna, slabo se kreću, što dovodi do razvoja povišenog krvnog pritiska već u mladom uzrastu. Takvu decu često je potrebno pratiti i nakon 18. godine, kada kardiolozi nastavljaju da ima pružaju odgovarajuću medicinsku pažnju".
Virusi mogu da dovedu do oštećenja srčanog mišića
"Respiratorni virusi, kao i drugi virusi, mogu da dovedu do oštećenja srčanog mišića, što može da uzrokuje miokarditis i slabljenje funkcije srca. Ovo je ozbiljno stanje, zbog čega se savetuje da svako ko oboli od prehlade uz povišenu temperaturu, ne prekomerno napreže organizam, već da odmori dok temperatura ne spadne. Iako se miokarditis ne javlja u svim slučajevima, u onim gde se pojavi, može doći do trajnog oštećenja srca. Stoga, važno je voditi računa o zdravlju i blagovremeno reagovati".
Alkohol i srce
"Prekomerna konzumacija alkohola može da dovede do slabljenja srca. Postoji stanje poznato kao alkoholna kardiomiopatija, koje može da uzrokuje trajno slabljenje srčane funkcije. Ovo se najčešće javlja kod osoba koje svakodnevno konzumiraju pet i više jedinica alkohola. Međutim, reakcija organizma na alkohol je individualna i može da varira od osobe do osobe", zaključio je dr Popović.
BONUS VIDEO: